ASML: onze chipmachines zijn noodzakelijk voor AI-boom

Energietransitie en slimme energienetwerken stuwen vraag.

De geavanceerde chipmachines van ASML zijn noodzakelijk voor de sterke groei op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Peter Wennink gezegd in een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers van het bedrijf uit Veldhoven.

  • ASML's geavanceerde chipmachines zijn onmisbaar voor de sterke groei van kunstmatige intelligentie (AI).
  • Peter Wennink, topman van ASML, benadrukt dat AI veel rekenkracht en dataopslag vereist, en ASML's technologie is cruciaal hiervoor.
  • Naast AI zullen ook de energietransitie en slimme energienetwerken veel chips nodig hebben, waarvoor ASML's machines essentieel zijn.

Eerder deze maand meldde FM.nl dat ASML leveringen aan China heeft geannuleerd op verzoek van de Amerikanen nog voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk ingingen die het Veldhovense bedrijf kreeg opgelegd. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg had ASML vergunningen om tot eind vorig jaar een aantal geavanceerde duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, maar verzochten Amerikaanse functionarissen het bedrijf daarvan af te zien. En daar zou gehoor aan zijn gegeven.

Lees ook: ASML’s exportdilemma: Druk Amerikanen op leveringen

 

Rekenkracht en dataopslag

Wennink wijst erop dat AI enorme hoeveelheden rekenkracht en dataopslag nodig heeft. "Zonder de technologie van ASML zal dat niet gebeuren", aldus de topman. Hij verwacht dan ook dat AI een sterke aanjager zal zijn voor ASML en de klanten van de chipmachinefabrikant zoals TSMC, Intel en Samsung.

Energietransitie

De topman verklaarde verder dat ook de energietransitie veel chips nodig zal hebben, bijvoorbeeld voor slimme energienetwerken. Ook daar zijn de chipmachines van ASML voor nodig, aldus Wennink.

EUV-machines

ASML maakt de zogeheten EUV-machines. Dat zijn de meest geavanceerde machines voor de productie van halfgeleiders ter wereld. In het vierde kwartaal kreeg het bedrijf voor 5,6 miljard euro aan orders voor EUV-machines, die zo groot zijn als een bus en honderden miljoenen kosten.

OpenAI

Onlangs werd gemeld dat topman Sam Altman van ChatGPT-moederconcern OpenAI plannen zou hebben om een eigen netwerk van AI-chipfabrieken op te zetten. Hij zou al investeerders in onder meer het Midden-Oosten hebben benaderd om die plannen met miljarden dollars te financieren. De fabrieken zullen dan ook waarschijnlijk de machines van ASML nodig hebben om geavanceerde chips te maken.

(ANP)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen