ING benadrukt inspanningen halen klimaatdoelen

Terugbrengen leningen aan olie- en gasindustrie.

ING-topman Steven van Rijswijk benadrukt tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING dat de bank veel inspanningen levert om de klimaatdoelen te halen. Daarmee reageert hij op de klimaatactivisten die de aandeelhoudersvergadering van maandag probeerden te stoppen. “We zijn ermee bezig, maar verandering heeft tijd nodig. Ik vind het heel moeilijk om te accepteren dat er agressieve acties genomen worden zoals het blokkeren van gebouwen en het intimideren van klanten en personeel.”

Demonstratie

In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van ING probeerden demonstranten van Extinction Rebellion de ingangen van het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ waar de vergadering plaatsvindt te blokkeren, maar dat is niet gelukt. Bij de aandeelhoudersvergadering zijn ook activisten van Milieudefensie aanwezig om vragen aan het ING-bestuur te stellen over het klimaatbeleid van de bank.

Investeringen hernieuwbare energieprojecten

Volgens Van Rijswijk investeert ING juist veel in hernieuwbare energieprojecten. “Onze portefeuille is sinds vorig jaar gegroeid van 8,5 miljard euro naar 9,7 miljard. Dat is meer geld dan alle Nederlandse banken samen.” Wel geeft de topman toe dat de bank nog in de fossiele industrie zit, maar om daar gelijk uit te stappen zou juist een onverantwoorde keuze zijn, zegt hij. “Per direct stoppen met fossiele financiering leidt niet tot minder uitstoot van de hele industrie, we zullen het samen moeten doen.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook: 


Terugbrengen leningen olie- en gasindustrie

ING wil de leningen die het aan de olie- en gasindustrie verstrekt tegen 2030 met 35 procent terugbrengen en tegen 2040 geen leningen meer open hebben staan. “Wat betreft olie en gas willen we de uitstoot in absolute zin afbouwen. Voor andere industrieën willen we kijken naar de intensiteit van de uitstoot”, legt Van Rijswijk uit. “We beginnen met de sectoren die de grootste impact hebben en daarna kijken we naar andere sectoren.”

Langzame transitie

Toch vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat ING de transitie niet snel genoeg doorzet. “We zien de afbouw en we begrijpen dat het niet van de een op de andere dag gerealiseerd kan worden, maar de boodschap van ING is nihil. De transitie had sneller gemoeten”, stelt directeur Gerben Everts van de VEB. (ANP)

Gerelateerde artikelen