Bedrijfsfaillissementen in versnelling in 2023 en 2024
Wereldwijd stijgen de faillissementen volgend jaar met 10 procent na een stijging van 6 procent in 2023 en van 1 procent in 2022. Dat blijkt uit het Global Insolvency Report dat kredietverzekeraar Allianz Trade vandaag heeft gepubliceerd. In het rapport zijn de faillissementscijfers van 44 landen bijgewerkt voor 2023 en 2024. Ook is een vooruitblik naar 2025 opgenomen.
De terugval van de bedrijfsomzet wint aan kracht als gevolg van een lager prijszettingsvermogen en een zwakkere mondiale vraag. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 is deze terugval van de omzet voor het eerst sinds medio 2020 breed gedragen in alle mondiale regio's (-1,9 procent op jaarbasis). Dit in combinatie met aanhoudend hoge kosten zet dit de winstgevendheid onder druk. Als gevolg hiervan verslechteren de liquiditeitsposities snel en zullen ze waarschijnlijk niet vóór 2025 verbeteren
Voor sommige sectoren is de huidige situatie extreem moeilijk zoals horeca, transport, groothandel en detailhandel. Andere sectoren maken juist een inhaalbeweging, zoals de bouwsector. Veel bouwbedrijven konden, mede door het tekort aan personeel, de vraag niet bijbenen. Die achterstand is inmiddels aardig ingelopen. Dat geldt vooral op het gebied van woningbouw.
Eind 2023 is de normalisatie van het aantal bedrijfsfaillissementen in de meeste geavanceerde economieën voltooid. In 55 procent van de landen zal de toename dit jaar in dubbele cijfers lopen. Zoals VS (+47 procent), Frankrijk (+36 procent), Japan (+35 procent) en Zuid-Korea (+41 procent). Nederland staat in de absolute top met +59 procent.
Volgend jaar is het niveau van de faillissementen in drie op de vijf landen terug op het pre-coronaniveau. Dat geldt ook voor belangrijke markten als de VS en Duitsland. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zou de bbp-groei moeten verdubbelen om de insolventiecijfers te stabiliseren, wat niet vóór 2025 zal gebeuren.
Nederland piekt dit jaar
Voor Nederland komt de groei van het aantal faillissementen in 2023 uit op 59 procent, zo verwacht de kredietverzekeraar. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “In Nederland is de remweg langer. In andere landen kwam de klap eerder. Kijk naar België, daar stegen de faillissementen vorig jaar al met +42 procent, in Nederland bleef de groei toen beperkt tot +18 procent. Dat kwam onder meer door de extensieve coronasteun van de overheid. Dit jaar hebben we te maken met een inhaalslag. +59 procent klinkt heftig maar het is nog altijd onder het niveau van 2019 (voor corona). Voor Nederland is vooral spannend of de economie van Duitsland gaat opleven. De voortekenen daarvoor zijn niet geweldig. Maar waar we wereldwijd volgend jaar een verdere groeiversnelling van het aantal faillissementen zien, verwachten we voor Nederland een vertraging.”
Uit de lijst met faillissementscijfers per land blijkt dat Allianz Trade verwacht dat de faillissementen in de Eurozone in 2025 een duidelijke daling laten zien (-7 procent). Die daling zien we alleen niet terug in Nederland (+2 procent) en enkele Zuid-Europese economieën.