Jan Kees de Jager nog vier jaar CFO KPN
Dat heeft het telecombedrijf laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Volgens KPN heeft De Jager een belangrijke rol gespeeld in de uitvoering van de strategie van het bedrijf en heeft hij het financieel profiel van KPN verder weten te versterken. Ook leverde De Jager een bijdrage aan de oprichting van investeringsfonds KPN Ventures, aldus het bedrijf in een persbericht.
De Jager volgde in 2014 Eric Hageman op. Eerder werd al bekend dat topman Eelco Blok vertrekt bij KPN. Hij geeft het stokje door aan de Colombiaan Maximo Ibarra.
KPN heeft al enkele jaren te maken met felle concurrentie en snelle ontwikkelingen op de telecommarkt. De omzet van het bedrijf laat al jaren een dalende trend zien. Ook in 2017 had het bedrijf te maken met een teruglopende omzet. Die daalde met 5 procent naar 6,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat was met 2,4 miljard euro vergelijkbaar met 2016. Wel steeg de nettowinst met een derde tot 485 miljoen euro.
Politiek en techniek
De Jager was twee jaar lang minister van Financiën in kabinet Rutte I, voordat hij CFO werd. Daarvoor was hij staatssecretaris van Financiën onder premier Balkenende. Voor zijn politieke carrière had De Jager een eigen internetbedrijf, dat hij in 1997 startte. Juist die combinatie van financieel leiderschap en technologische ervaring, maakte dat KPN hem zag als de juiste man voor het financieel directeurschap bij het bedrijf.
“Een CFO moet tech-savy zijn”, zei De Jager op CFO Day 2016. KPN is actief in een snelle en volatiele markt waarin technologie een grote rol speelt. “De enige constante is verandering”, in de woorden van de voormalig minister. De organisatie moet efficiënter en sneller worden. Finance kan daarin een grote rol spelen, zo zei de Jager.
De Jager is dan ook een echte navigator-CFO, die "de persoon aan het stuur nuttige aanwijzingen geeft", vertelde hij in een interview in 2015 met CFO.nl. Finance moet zorgen dat het constant de juiste informatie aanlevert en vooral vooruit kijken. KPN startte een transformatieprogramma om de functie op deze manier te laten functioneren. De Jager in het interview: “De klassieke finance-functie kijkt van oudsher meer in de achteruitkijkspiegel. Als je tijdens een rally alleen op de binnenspiegel rijdt, zit je zo tegen een boom aan. Je moet proberen 90 procent van de tijd vooruit te kijken en maar 10 procent in de binnenspiegel.” Het overgrote deel van de informatie moet volgens De Jager in de actualiteit en toekomst liggen. De "financials after the fact", zijn minder relevant.