‘Uitbreiding taxonomie gewenst voor sociale en governancefactoren’

Eumedion verwelkomt de voorgestelde uitbreiding van de ‘groene taxonomie’ naar sociale en governancefactoren.

Met de uitbreiding kunnen voor álle duurzaamheidsfactoren ('ESG-factoren') heldere definities en kwalificaties worden opgesteld. Daarmee kan in een belangrijke randvoorwaarde voor duurzame financiering worden voorzien. 

Dat schrijft Eumedion in haar vandaag ingediende reactie op het conceptrapport hieromtrent van het Platform on Sustainable Finance.

Het adviesorgaan van de Europese Commissie ten aanzien van ‘sustainable finance’-wetgeving heeft het conceptrapport uitgebracht op verzoek van de Europese Commissie en op basis van een verplichting opgenomen in de Taxonomieverordening. In het conceptrapport zet het Platform onder meer uiteen op welke wijze een ‘sociale taxonomie’ vorm kan krijgen. 

Eumedion kan het rapport in grote lijnen steunen. Wel vraagt Eumedion bij de eventuele uitbreiding van de taxonomie voldoende aandacht te schenken aan de onderlinge samenhang tussen duurzaamheidsfactoren, bijvoorbeeld wanneer in de praktijk de aanpak van klimaatvraagstukken gepaard gaat met negatieve sociale impact – of omgekeerd. 

Ook is Eumedion voorstander van het opstellen van ‘harde’ corporate governance factoren. Deze governancenormen zouden als minimale randvoorwaarden gehanteerd dienen te worden, om te voorkomen dat economische activiteiten die gepaard gaan met flagrante schending van de normen voor goed bestuur, als duurzaam kunnen worden aangemerkt.

Gerelateerde artikelen