Van Intertrust tot The Voice of Holland…

Hoe HR-beleid soms ook een zaak wordt van de CFO.

Vorige week kwam financieel dienstverlener Intertrust in het nieuws. In hun kwartaalcijfers werd voor het tweede jaar op rij een expliciete koppeling gemaakt tussen de dalende winstcijfers en het grote personeelsverloop.
Er zijn (nog) niet heel veel organisaties die HR-uitdagingen zo nadrukkelijk benoemen in de winstcijfers, maar de vraag is: waarom eigenlijk niet? Het zijn vaak toch werknemers die ervoor zorgen dat er geld wordt verdiend – of dat een mooie strategie die op papier gouden bergen belooft, bij de uitvoering in de soep loopt.

Wat kost HR-beleid de CFO?
Het nieuwsberichtje over de resultaten van Intertrust zet aan het denken. Wat kost HR-beleid een CFO eigenlijk als er opeens gaten vallen op cruciale plekken in de organisatie? Wat kost HR-beleid een CFO wanneer een verziekte werksfeer leidt tot een golf aan burn-outs en ziekmeldingen? Ook in het nieuws deze maand: museum De Fundatie in Zwolle dat momenteel midden in een crisis zit rondom directeur Ralph Keuning. Volgens een groot deel van het personeel voerde hij de afgelopen jaren een waar terreurbewind. De oplossing vanuit de Raad van Toezicht? Een nieuwe directeur, speciaal voor P&O. Het mag wat kosten. En Keuning? Die mag blijven, terwijl het personeel hun directeur niet meer kan luchten of zien.

Eveneens deze maand – en ook in de kunstwereld – de met veel toeters en bellen binnengehaalde artistiek directeur Jacqueline Grandjean die al na drie(!) maanden op non-actief wordt gesteld bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Hoe de meningsverschillen met medebestuurder Luk Lemmens, na een zware selectieprocedure, zo groot kunnen zijn? Niemand die die het weet. Met welke vertrekregeling zij naar huis gaat is ook niet bekend. Maar werknemers – en zeker bestuurders – die met elkaar in de clinch liggen, zijn niet goed voor de bedrijfsresultaten. En het ontslaan van top-bestuurders is meestal niet gratis.

HR, een zaak van CHRO en CFO?
Toch is niets doen aan falend HR-beleid ook niet slim. Waar het allemaal toe kan leiden, zien we nu bij RTL, waar kijkcijferkanon The Voice of Holland voor eens en voor altijd uit de begroting kan worden geschrapt. Natuurlijk is het gedrag van Jeroen Rietbergen (en wie weet allemaal nog meer) niet de schuld van Olivier Zacharia, de CFO van RTL Nederland. Toch mag hij volgens de schattingen van media-registratiebureau Adfact om en nabij de 57 miljoen euro aan gederfde reclame opbrengsten afboeken op de jaarcijfers.

Wat de CFO moet met HR? Misschien wel dit: zorgen dat zijn HR-collega in de boardroom, de CHRO alle ruimte krijgt om een serieus en deugdelijk HR-beleid te voeren. In NRC Handelsblad schreef Ben Tiggelaar niet voor niets dat de The Big Quit in 2021 – 47 miljoen Amerikanen die hun baan opzegden met alle gevolgen van dien voor de organisaties die ze achterlaten – voor een groot deel veroorzaakt wordt door beroerd management: het niet zien van de wensen en behoeftes van werknemers. Een interessante column, ook voor CFO’s, want alle problemen die kunnen voorkomen op HR-gebied, vertalen zich uiteindelijk toch vaak door in financiële cijfers – en niet alleen bij Intertrust en RTL Nederland.

Bij CFO.nl zijn wij erg nieuwsgierig naar het verhaal van de CFO over de impact van HR op jullie financiële resultaten.
Meepraten? Mail naar jaime.donata@alexvangroningen.nl

Gerelateerde artikelen