Van roepende in de woestijn, naar overbodig zijn?

We staan aan de vooravond van 2018. De Bitcoin is de magische grens van 10.000 dollar gepasseerd. Blockchain en Open Banking Standard zijn geen toekomstmuziek meer. En nu het Kabinet miljoenen heeft vrijgemaakt voor de aanpak van cybercrime is cybersecurity definitief doorgedrongen tot in de politiek.  Geen logischer moment dan dit om afscheid te nemen. Het werk is gedaan, zou je zeggen. Van roepende in de woestijn, naar overbodig zijn. 

Door Ronald Prins

En voor een deel is dat waar. Toen mijn compagnon Menno van der Marel en ik in 1999 Fox-IT begonnen, zagen niet alleen wij, maar ook de wereld er heel anders uit. Het internet voor de massa was nog woest en ledig. Niemand in de Tweede Kamer maakte zich druk om spoofing of fake news. Social Media stonden in de kinderschoenen. Online bankieren was een nieuwigheid. Smartphone en apps waren nog niet eens uitgevonden. Wat dat betreft is er veel gebeurd in de afgelopen decennia. 

Met de komst van deze ‘nieuwe wereld’ kwam er ook een nieuw soort crimineel. Hackers veroverden het online domein. Jonge hackers (script kiddies) haalden nog relatief onschuldige hacks uit. Maar met de jaren digitaliseerde de samenleving en daarmee ook de criminaliteit. Anno 2018 hebben de kruimeldieven plaatsgemaakt voor goed georganiseerde hackersgroeperingen die opereren in dienst van de Russische of Iraanse overheid. Zij testen regelmatig hun krachten en leggen dan zonder pardon een energiecentrale in Oekraïne plat. Dat zal in de toekomst alleen nog maar vaker gebeuren, niet alleen daar, maar ook elders in Europa en in Nederland.

Lees ook: Stok achter de deur nodig bij cybersecurity

Zagen we dit allemaal in 1999 aankomen toen we werkten aan onze start-up avant la lettre? Het antwoord is natuurlijk nee. We zagen een kans en grepen die. We begonnen op een zolderkamer in een grachtenpand in Delft. Met uitzicht op het voormalige Legermuseum, op een steenworp afstand van de TU Delft, waar we beiden hebben gestudeerd. Maar met de groei van het internet groeide Fox-IT mee. We hebben altijd snel geanticipeerd op de ontwikkelingen online. We hebben kansen benut, grote klanten binnengehaald, waaronder overheidsorganisaties, banken, de NAVO en de FBI, we hebben producten ontwikkeld, maar bovenal hebben we ons altijd ingezet voor een veiligere digitale samenleving. ‘For a more secure society.’

En is die digitale samenleving na 18 jaar veiliger geworden? Zit mijn taak er op? Ik denk van niet. De inzet van publieke en private organisaties blijft nodig. Hoewel het security bewustzijn van politiek en organisaties wel degelijk is gegroeid de afgelopen jaren is er nog een wereld te winnen. In de ‘echte’ wereld gelden regels voor de openbare ruimtes. De overheid surveilleert, camera’s bewaken de snelwegen, binnensteden en stations. Maar wie bewaakt het digitale publieke domein? Online leven we nog als in de prehistorie. 

1 januari neem ik afscheid van Fox. Maar niet van mijn vakgebied. Ik blijf me inzetten voor cybersecurity, onder andere als adviseur bij het The Hague Center for Strategic Studies. Er is de komende jaren nog genoeg te doen. Van roepende in de woestijn, naar beslist nog niet overbodig zijn. 

Ronald Prins is directeur en mede-oprichter van Fox-IT

Lees ook: “Bedrijven moeten meer samenwerken op gebied cybersecurity”