Van Tilburg: ‘als ik mocht kiezen weer PE-omgeving’

Scheidend CFO Christiaan van Tilburg van snackproducent Van Geloven zou het liefst weer voor een PE-eigenaar werken. Maar eerst neemt hij een sabbatical.

Van Tilburg maakte in 2010 bewust de overstap naar Ad van Geloven, op dat moment eigendom van investeringsfondsen Lion Capital. “Ik had een achtergrond in een meer corporate omgeving, ik had bij Unilever en Heinz gewerkt. Voor mij was de uitdaging om mijn kennis mee te nemen naar een bedrijf waar je ook de bredere eindverantwoordelijkheid kunt dragen en waar je het gevoel hebt dat het iets meer je eigen bedrijf is.”

Van Geloven flink gegroeid onder CFO Van Tilburg

Snackproducent Van Geloven groeide hard onder CFO Van Tilburg. Het bedrijf heeft inmiddels een jaaromzet van 240 miljoen euro en is in Nederland de marktleider op de snackmarkt. De eigen merken zoals Mora en Hebro werden groter, maar het bedrijf deed ook overnames. In 2016 kocht het Van Dobben-eigenaar Royaan en Swinkels Snackery & Backery, dat onder meer kaassoufflés maakt.

Op het moment van deze overnames had Van Geloven wel zelf alweer een grote moeder gekregen. Dit was de Canadese frietproducent McCain die voorjaar 2016 een meerderheidsbelang nam naast investeringsmaatschappij TowerBrook Capital.

Verkoop Van Geloven aan McCain grote verandering finance

Vooral voor de financefunctie was deze verkoop een grote verandering, vertelt Van Tilburg. “Een PE-eigenaar is toch met name geïnteresseerd in de winst- en verliesrekening, de kasstromen en een stukje verwachting. Nu zijn we veel meer aan het rapporteren op de details die misschien niet per se nodig zijn maar die wel verzameld moeten worden. Van alle afdelingen in het bedrijf heeft de finance-afdeling het meest moeten veranderen om mee te kunnen met de eisen.”

Dat heeft ook positieve kanten, benadrukt de CFO. “Daar hoort een snelle afsluitcyclus bij, aan het eind van de maand moet je binnen vier dagen afsluiten. Daarnaast heb je alle compliance zaken zoals interne audit die langskomen. Dat zorgt ervoor dat de discipline groter wordt.”

Voor Van Geloven was overname door McCain heel goed

Voor CFO Van Tilburg betekende het wel dat hij weer te maken kreeg met een corporate omgeving, terwijl hij de stap naar Van Geloven juist had gezet omdat hij voor een bedrijf in private equity handen wilde werken. “Ik denk dat het voor het bedrijf enorme kansen biedt en daarom heel goed is, maar de omgeving waarin je de eindverantwoordelijkheid helemaal kon nemen vond ik persoonlijk leuker.”

Sabbatical een heel goed proces

Zou dat dan ook zijn voorkeur hebben in een nieuwe rol? “Als ik mocht kiezen zal het wel eerder voor een PE-omgeving zijn.” In eerste instantie neemt hij echter de tijd om rustig na te denken. “Voor deze rol heb ik mijn eigen sabbatical gecreëerd. Dat was een heel goed proces en daar is de keuze uit gekomen voor deze functie die ik negen jaar met heel veel plezier heb gedaan. Dat wil ik weer zo gaan doen. Ik ga wel een commissarisopleiding doen, daar heb ik me voor ingeschreven bij Nyenrode.”