VEB wil opheldering ABN AMRO over witwasonderzoek

Trad ABN AMRO onvoldoende op tegen mogelijke criminele activiteiten van klanten?

Dat ABN AMRO pas bij de publicatie van het jaarverslag melding heeft gemaakt van aanvullende verdenkingen van schuldwitwassen roept vragen op bij beleggers. Beleggersvereniging VEB wil van de bank weten waarom pas op pagina 282 van het jaarverslag de zware verdenking van het Openbaar Ministerie wordt benoemd en waarom daar geen losse verklaring over is gegeven.

Het OM beschuldigt ABN AMRO van schuldwitwassen. ABN AMRO zou daarmee dus hebben geweten van mogelijke criminele activiteiten van klanten, maar trad hier onvoldoende tegen op, concludeert de VEB. Pas na publicatie over de kwestie door in eerste instantie de Telegraaf, ontstond er onrust onder beleggers. Dat zorgde volgens de VEB voor een ‘aanzienlijke daling’ van het aandeel.

De VEB wil opheldering hebben van de bank waarom op deze manier met de kwestie is omgegaan. Volgens de beleggersvereniging moeten beursgenoteerde ondernemingen relevante informatie snel en toegankelijk beschikbaar maken voor beleggers.

Mogelijk levert de kwestie ABN AMRO een flinke boete op, maar daarvoor heeft de bank nog geen geld opzij gezet. Er zou nog geen goede inschatting te maken zijn van de omvang van een eventuele strafmaatregel, heeft de bank al meerdere keren aangegeven.

Eerder speelde al een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro, wegens ‘ernstige nalatigheid’. ING had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen. Oud-topman Ralph Hamers zal vanwege de kwestie ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Ook bij ABN AMRO zou het onderzoek van het OM kunnen leiden tot vervolging van directieleden.

Gerelateerde artikelen