Verhoog bedrijfsproductiviteit in vier stappen

Niet door werknemers harder te laten werken, maar door ze slimmer in te zetten. Hoe dan?

1 Kies de juiste strategie

In veel bedrijven wordt onvoldoende aandacht besteed aan effectiviteit: ‘Wát willen we bereiken’ lijkt minder belangrijk dan het ‘hoe willen we iets bereiken’. Het draait te veel om efficiency en weinig om daadwerkelijke doelstellingen en resultaten.
Je zou eerst moeten bepalen waar een bedrijf zich op moet richten en zo voorkomen dat het bedrijf zich bezighoudt met zaken waarbij capaciteit onnodig wordt ingezet. Strategie moet voorop staan.

2 Kies de juiste organisatiestructuur

Welke strategie een bedrijf ook kiest, het succes valt of staat met de uitvoering. Om te beginnen moet een bedrijf de juiste organisatiestructuur hebben.

Lees de whitepaper over meer bedrijfsproductiviteit: Hogere productiviteit in vier stappen

3 Richt de processen juist in

De structuur van een organisatie komt alleen tot zijn recht als de processen goed zijn ingericht. Maar al te vaak veroorzaken processen te veel hindernissen. Dit dient te worden vermeden.

4 Zelf doen of uitbesteden

Een goed bedrijf concentreert zich op enkele kernactiviteiten: daarin onderscheidt het zich van andere bedrijven en daarmee kan de meeste winst worden gemaakt. Wat te doen met de bedrijfsprocessen die deze kernactiviteiten ondersteunen? Kunnen die misschien beter worden uitbesteed aan bedrijven waarvoor deze activiteiten juist 'core' zijn?  Dat ligt inderdaad voor de hand.