Vier Carrièretips voor CFO’s

Voor CFO’s die meer invloed binnen de onderneming willen vergaren en verder willen komen in hun carrière, geeft David Axson, managing director van Accenture Strategy’s finance & enterprise performance Group in een interview met de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal vier carrièretips speciaal voor CFO’s.

1. Trek het managen van data naar je toe

Trek het managen van data binnen het bedrijf naar je toe en zorg dat jij dé autoriteit wordt op het gebied van big data. De hoeveelheid data die er binnen bedrijven gegenereerd wordt groeit exponentieel. CFO’s zien dat dit hen kansen biedt, maar nemen te vaak een afwachtende houding aan. Zorg dat de kennis uit data die uit de verschillende silo’s van het bedrijf komen, niet gefragmenteerd blijft. Analyseer de gegevens die er uit alle hoeken van je bedrijf komen om hieruit af te leiden wanneer koopgedrag van je klanten verandert zodat de onderneming hier tijdig op kan acteren.

 2. Gebruik de crisis

U kent het gezegde “never waste a good crisis”? De economische crisis heeft veel bedrijven genoopt fors te bezuinigen en hun balansen op te schonen. Dit heeft de CFO tot de rechterhand van de CEO gemaakt. Om dit te blijven dien je als CFO het niveau van boekhouder en compliance officer te ontstijgen en constant op zoek te zijn naar manieren waarop de business effectiever gerund kan worden.

3. Ontstijg de silo’s

Een succesvolle CFO kijkt verder dan alleen finance. Wanneer een businessevent terechtkomt op de winst en verliesrekening is het eigenlijk al te laat om er iets mee te doen. Zorg dat je vooraf al inspraak krijgt in te nemen beslissingen en dat je een goed idee hebt van hoe de gehele supply chain in elkaar steekt. Alleen zo kun je verder komen dan alleen het verklaren van de boeken.

 4. Doe eens wat anders

CFO’s die het schoppen tot CEO hebben zelden enkel een financiele achtergrond. Ze hebben zich ook andere disciplines eigen gemaakt. Roteer dus ook eens naar een ander type managementpositie en breng wat je er leert in de praktijk. 

Gerelateerde artikelen