Voedingsmiddelen, drank en tabak opnieuw duurder

Prijsstijging augustus en september van 5,6 en 6 procent.

De prijzen in de Nederlandse winkels lopen verder op. Eten, drinken en tabak zijn in september duurder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming van de inflatie in Nederland.

De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen in september met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder, vergeleken met een prijsstijging van 5,6 procent in augustus. De prijzen van diensten stegen minder hard met 5,6 procent, tegen 5,8 procent in augustus.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

De inflatie in Nederland als geheel is in september licht afgekoeld tot 3,5 procent, van 3,6 procent in augustus. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent. De afname van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen). Die lagen in september beduidend lager dan een jaar eerder.

In juli veerde de inflatie nog op door de ontwikkeling van de woninghuren. De huurprijzen stegen per 1 juli het sterkst in meer dan dertig jaar, volgens cijfers van het CBS. De stijging was het grootst bij sociale huurwoningen. “Hiervoor waren huurstijgingen vaak aan de lage kant door de hoge inflatie, energieprijzen en de coronaperiode, zodat lage inkomens een hogere koopkracht hadden”, legde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen eerder uit. “Dit jaar is dat anders.”

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode kwam in september uit op 3,3 procent, gelijk aan een maand eerder. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Eerder schroefde de centrale bank de rente flink op om de hoge inflatie te beteugelen. Maar doordat de inflatie in de eurozone inmiddels een stuk lager is dan voorheen, kan de rente weer omlaag. Vorige maand heeft de ECB de rentetarieven in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. Met die verlaging van de leenkosten zou de ECB ook het kwakkelende economische herstel in het eurogebied kunnen aanjagen.

Lees ook op CFO.nl: Frank Sluis (CFO Ahold Delhaize Europa en Indonesië): “Je komt alleen vooruit als je af en toe risico’s durft te nemen.”

Wil jij elke vrijdag de beste interviews, exclusief nieuws uit de CFO Community en waardevolle inzichten rechtstreeks in je mailbox? Schrijf je vandaag nog in voor de gratis CFO.nl nieuwsbrief en mis niets meer.

Gerelateerde artikelen