Volksbank na vijf jaar CFO Van Melick financieel heel solide
CFO Annemiek van Melick van de Volksbank stopt in september. Na ruim tien jaar bij het bedrijf is het tijd voor iets nieuws. In dat decennium ging het vroegere SNS Reaal door een zeer diep dal. Na de financiele crisis zakte het bedrijf langzaam weg in het moeras van slechte vastgoedleningen bij vastgoeddochter Property Finance. Dit eindigde begin 2013 in de nationalisatie en opsplitsing van het concern.
Lees ook: Van Melick (SNS Bank): ‘Finance moet minder lief worden en meer lef tonen’
Goede consumentenbank
Als Director Corporate Strategy & M&A en CFRO van SNS Retail Bank maakte Van Melick dit van dichtbij mee. In 2014, toen SNS weer naar de toekomst kon kijken, werd Van Melick benoemd tot CFO. In een interview met CFO.nl zei ze hernieuwde energie in het bedrijf te zien om weer een goede consumentenbank neer te zetten. “Financieel solide en tegelijk een challenger naar de grootbanken. Zonder fratsen en met lage kosten.” Dat het een nieuwe start was werd in 2017 onderstreept door een nieuwe naam voor de groep: de Volksbank.
De onderliggende merken waaronder SNS en ASN bleven gewoon bestaan, maar de nieuwe naam moest benadrukken dat de Volksbank een bank wil zijn die zich richt op zijn klanten. ‘Bankieren met de menselijke maat’, noemde directievoorzitter Maurice Oostendorp dit.
Marktaandeel hypotheken omhoog
Na een aantal jaar zijn de eerste vruchten daarvan zichtbaar. Het aantal betaalrekeningen groeide de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld met 160.000 tot bijna anderhalf miljoen. Op de spaarmarkt wist de Volksbank zijn positie min of meer te handhaven. Het marktaandeel in hypotheken ging de afgelopen jaren zelfs omhoog: vorig jaar was dit 7,3 procent tegen 4,1 procent in 2015. Dit terwijl de grootbanken juist terrein verloren door vooral de opkomst van regiepartijen.
Desondanks zijn de resultaten onder aan de streep juist wat teruggelopen. De rentebaten stonden wat onder druk door de extreem lage rente. Ook vielen er minder voorzieningen voor probleemkredieten vrij en waren de beleggingsresultaten in 2018 minder. Omdat de kosten niet mee daalden zakte de nettowinst in twee jaar met circa een kwart naar 268 miljoen euro.
Laag risicoprofiel
Desondanks is de financiële positie van de Volksbank ijzersterk. De voor een bank zo belangrijke core tier 1-ratio is onder Van Melick gestegen van 18,3 naar 35,5 procent. De leverage ratio nam toe van 3,8 naar 5,5 procent. Daarmee zit de Volksbank ver boven de eisen van toezichthouders en boven de grote concurrenten. ABN Amro heeft bijvoorbeeld een core tier 1-ratio van 18,4 procent en een leverage ratio van 4,7 procent.
De versterking van de financiële positie is ook beloond door kredietbeoordelaars. In 2014 had de bank bij Moody’s en S&P een rating die maar twee stappen boven ‘high yield’ zat. Inmiddels is de rating weer duidelijk investment grade.
De bank heeft een ‘heel laag risicoprofiel, sterke kapitaalbasis en duurzame winstgevendheid’, concludeerde Moody’s een paar weken geleden. Van Melick laat dus een bank achter die er solide voor staat, klaar is voor een nieuwe golf aan aangescherpte kapitaaleisen en zich verder kan ontwikkelen op de markt.
Naam: Annemiek van Melick
Geboortejaar: 1976
Opleidingen: Rechten, Universiteit Utrecht; Financieel Management, Nyenrode Universiteit
Bedrijf: De Volksbank
Vorige rol: CFRO, SNS Retail Bank
Lees ook: CFO Profiel: Annemiek van Melick
Bekijk de CFO100