Volksbank riskeert tweede boete De Nederlandsche Bank

Eerste boete dreigt al wegens falend anti-witwasbeleid.

De Volksbank, het moederbedrijf van ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank, dreigt een tweede boete te ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB) om vermeende tekortkomingen bij het risicomanagement. De in 2013 genationaliseerde bank dreigt ook al een boete te krijgen omdat er te weinig zou zijn gedaan om witwassen tegen te gaan.

  • Volksbank riskeert tweede boete van DNB vanwege tekortkomingen in risicomanagement.
  • Eerste boete dreigt al wegens falend anti-witwasbeleid.
  • Financiële impact van boetes nog onduidelijk, maar kan significant zijn.

Vermeende tekortkomingen en onderzoek door DNB

De Volksbank zegt in het afgelopen halfjaar geïnformeerd te zijn dat DNB is begonnen met het tweede boetetraject. “De uiteindelijke uitkomst van beide bestuurlijke boetetrajecten is vooralsnog onduidelijk en de financiële impact, welke significant kan zijn, kan op dit moment niet betrouwbaar worden ingeschat”, zegt de Volksbank bij de bekendmaking van halfjaarcijfers.

De vermeende tekortkomingen bij het risicomanagement van de bank zouden in “voorgaande jaren” gespeeld hebben. DNB heeft onderzoek gedaan naar het toezicht op de bedrijfsvoering bij de Volksbank op verzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar aanleiding van dat onderzoek is de boeteprocedure gestart.

Reorganisatie en financiële resultaten

De Volksbank wordt sinds mei geleid door Roland Boekhout, die eerder bij ING en Commerzbank werkte. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder.

De Volksbank zag de nettowinst in het afgelopen halfjaar met 7 procent dalen naar 231 miljoen euro vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam door lagere marges op onder meer spaargeld door de gedaalde rente. De totale baten van de bank zakten met 10 procent tot 661 miljoen euro. [Artikel gaat verder onder het kader]


Lees ook:


In een toelichting zegt Boekhout dat de tekortkomingen bij het risicomanagement “meerdere jaren teruggaan in de tijd”. “Er zijn dingen gebeurd die niet aan de verwachtingen van de toezichthouder voldeden. We gaan ermee aan de slag”, aldus de topman.

Boekhout kon verder niets zeggen over de hoogte en timing van de dreigende boete van DNB rond tekortkomingen bij toezicht op witwassen en financiering van terrorisme. Daar is volgens hem nog niks over bekend.

Problemen met witwasregels Nederlandse banken

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM).

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Gerelateerde artikelen