Volledig datagedreven werken hoog op wensenlijstje CFO’s
Auteur: Raymon van Viegen, CFO van Onguard
De data en kennis die financiële professionals hebben, wordt steeds belangrijker voor de hele organisatie. Zeker nu er meer risico in de markt is, maken organisaties keuzes op basis van wat de financiën laten zien. Als CFO ben je de aangewezen persoon om de brug te slaan tussen de financiële afdeling en de rest van de organisatie. Met behulp van de cijfers help je met het maken van strategische keuzes. Om in deze evoluerende rol succesvol te zijn, zijn er wel andere vaardigheden nodig dan voorheen.
Een nieuw profiel
Als CFO check je niet enkel meer de financiële lijntjes, maar ben je een echte strategische speler binnen het bedrijf. Voor jou als CFO is het belangrijk om gestructureerde data uit de hele organisatie te bundelen en beschikbaar te stellen voor het maken van beslissingen, forecasting en budgettering. Zo kun je op ieder gewenst moment inzicht geven in de risico’s door te kijken naar de actuele cijfers.
Daarnaast is het belang van kennis over juridische zaken toegenomen, net als kennis over risicomanagement en security. De verschillende ontwikkelingen als de integratie van systemen en strengere eisen rondom veiligheid en privacywet- en regelgeving hebben namelijk impact op het order-to-cash proces. Er zijn steeds meer (internationale) procedures en voorschriften. Wanneer alle financiële data terug te vinden is in één systeem kun je als CFO beslissingen nemen op basis van feiten. Je kunt bijvoorbeeld de salesafdeling bijstaan in het beperken van de risico’s van een deal die over de landsgrenzen heen gaat. Vragen die je dan als CFO moet beantwoorden zijn bijvoorbeeld: Hoe ben je aansprakelijk via al die entiteiten? Welke risico’s loopt de eigen organisatie in diverse valuta’s, en hoe zit dat met de risico’s die klanten en partners lopen?
Aandrijver van digitale transformatie
We zien ook dat CFO’s steeds vaker een sleutelrol krijgen bij de digitale transformatie. Uit onze jaarlijkse Fintech Barometer blijkt dat digitale transformatie een wens is van veel financieel directeuren. Bijna driekwart (72%) wil graag dat hun organisatie binnen nu en drie jaar volledig datagedreven is. Bij 58 procent van de financiële afdelingen kwam de digitale transformatie al in een stroomversnelling door de coronapandemie. Als CFO bevindt je je dagelijks op het snijvlak van strategie, bedrijfsvoering en het financiële management. Je kunt per deelproject bepalen hoe investeringen en verwachte resultaten tegen elkaar opwegen. En weet als geen ander welk effect de investering van een digitale transformatie op de bedrijfsresultaten en de medewerkers heeft. Die informatie is nodig om digitale processen op de juiste plekken in te zetten.
Gebrek aan expertise in dataprocessen
Op dit moment merkt echter een derde van de CFO’s (31%) dat een gebrek aan expertise in dataprocessen en –analyses de grootste belemmering is om datagedreven te worden. Wat de gemiddelde CFO dan in zijn team naar zoekt? Eigenschappen waar financiële medewerkers volgens hen in de toekomst over moeten beschikken zijn: analytisch vermogen (36%), communicatievaardigheden (35%) en leiderschapskwaliteiten (31%).
De moderne CFO is een verbinder: in jouw team en ook binnen de organisatie. Je bent de interne business partner die beleidsmakers en directeuren adviseert over strategische keuzes gebaseerd op de financiële status van de organisatie. Je zorgt ervoor dat er realtime inzicht is om de juiste beslissingen te nemen. En je bent ook de persoon die ervoor zorgt dat de financiële professionals in jouw team de juiste vaardigheden bezitten. Als CFO sla je de brug tussen de financiële afdeling en de rest van de organisatie. En dat is precies wat nodig is om de juiste beslissingen te nemen in deze turbulente economische tijd.