Voormalig CEO/CFO Accon avm Guus Delger geschorst (update)

Delger ontkent aantijgingen en spreekt van bewuste beschadingspolitiek Stichtingsbestuur.

Voormalig CEO en CFO van Accon avm Guus Delger is geschorst door de aandeelhoudersvergadering. Hij zou verantwoordelijk zijn voor onregelmatigheden op de balans. Met name de post onderhanden werk zou rammelen. De mededeling kwam van Riet Nelisse van de Stichting Accon avm, de aandeelhouder van het accountantskantoor. Ze is overtuigd dat er opzet in het spel is. “Deze fouten in de jaarrekening zijn er niet per ongeluk in gekomen”, zegt Nelisse in het FD. Ze voegde daaraan toe dat het “heel fijn zou zijn geweest” als accountant Mazars dit al eerder had ontdekt. Het conceptjaarverslag was af, de externe accountant naar gekeken, maar toch waren er nog vragen over verschillende balansposten. “Maar het zit complex in elkaar en de bestuursvoorzitter was natuurlijk gepokt en gemazeld in het vak.”

Uitstel jaarverslag
De voorzitter van de aandeelhoudersstichting gebruikt de term “malversaties”. Of de aandeelhouders stappen ondernemen tegen Delger en de accountant wilde Nelisse nog niet zeggen “Maar ik kan dat zeker niet uitsluiten”, zegt ze tegen het FD. Delger is al in september vervangen door Theo de Vries, voormalig bestuursvoorzitter van Flynth. Delger bleef toen wel lid van het bestuur. Zijn collega Monique van Lijssel is in augustus vertrokken uit de directie van Accon avm. Nog altijd probeert Accon avm bij klanten te achterhalen hoe de vork precies in de steel zit met het onderhanden werk. Forensisch accountant Peter Schimmel voert het onderzoek uit.
Delger is sinds 2007 verbonden aan Accon avm, eerst als CFO. Sinds twee jaar is hij bestuursvoorzitter. Pas na aandringen van de externe accountant kwam de aap ut de mouw, schrijft het FD. Van zelfverrijking zou geen sprake zijn, de CEO zou de cijfers hebben willen opfleuren. De publicatie van het jaarverslag is uitgesteld. Huisbankier ING heeft Accon avm inmiddels onder bijzonder beheer geplaatst. Ook toezichthouder AFM is op de hoogte gebracht.

Zwarte cijfers
Tegen Accountant.nl vertelde interim-voorzitter Theo de Vries dat Accon avm al enkele jaren verliesgevend is. Het kantoor gaat de broekriem aanhalen. Volgens het FD zucht Accon avm onder de jaarlijkse afschrijving van de goodwill van 6 miljoen euro, een gevolg van de vele fusies en overnames waarmee het kantoor groot is geworden. Voor de financiering is het kantoor aangewezen op de huisbankier, want er is geen partnerstructuur. “Qua brutomarge doen we het slechter dan onze peers. Om dat om te buigen zijn er eigenlijk maar twee smaken: de omzet omhoog en besparen op personeelskosten.”
“Mede door eenmalige kosten, bedoeld om in 2022 kostenbesparingen te kunnen realiseren, zal Accon avm ook in 2021 verlies lijden.” Tientallen banen worden geschrapt, maar De Vries geeft aan dat de meeste daarvan al gerealiseerd zijn door natuurlijk verloop. Hij verwacht volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven. Volgens het jaarverslag 2019 behaalde Accon avm een omzet van 71 miljoen uit de accountantspraktijk, op een totale omzet van ruim negentig miljoen euro. Daarmee groeide het bedrijf 0,7 procent. In 2019 trok Accon avm zich terug uit de oob-controlepraktijk.

– Inmiddels heeft Guus Delger een persbericht de deur uit gedaan waarin bij reageert op de schorsing en de achterliggende beschuldigingen – 

 

"Ik heb met stijgende verbazing kennis genomen van deze berichten, die blijken te zijn geïnitieerd door de heer Theo de Vries (interim voorzitter RvB) en mevrouw Riet Nelisse (voorzitter van het Stichtingsbestuur). De berichtgeving is feitelijk onjuist, is niet op voorhand aan mij voorgelegd en mij is niet gevraagd om in het kader van hoor en wederhoor mijn mening daarover te geven. Daardoor heb ik geen andere keuze om daarop te reageren via dit bericht. Mijn persoonlijke integriteit is immers in het geding en ik word publiekelijk aan de schandpaal genageld.

De slechte resultaten van Accon avm in 2020 en 2021 hebben niets te maken met een vermeende ‘boekhoudfraude’, maar zijn het gevolg van een mislukte overnamestrategie en een mislukte poging om OOB-kantoor te worden. De financiële gevolgen daarvan zullen helaas nog jaren merkbaar zijn in de resultaten van Accon avm. Mevrouw Nelisse is hiervoor, in haar rol van voorzitter van het Stichtingsbestuur en tot 1 juli 2018 voorzitter van de RvC, is hoge mate verantwoordelijk. Zij is altijd groot voorstander geweest van zowel de overname- als de OOB strategie.

 

Bij mijn aantreden als statutair bestuurder op 27 maart 2019 heb ik een einde gemaakt aan de overnamestrategie. Tevens heb ik het besluit genomen om de OOB-vergunning om te zetten in een reguliere Wta vergunning. Een noodzakelijke stap om Accon avm te redden van de ondergang, die mij echter bijzonder kwalijk is genomen door enkele leden van het Stichtingsbestuur.

Dit is kennelijk de reden voor de aanval op mijn persoon hetgeen ik betreur. Dat ik nu ongefundeerd wordt weggezet als een fraudeur is lasterlijk en beschadigt niet alleen mij persoonlijk, maar heeft als gevolg dat volgens mij ook – helaas – de organisatie zelf door dit soort uitlatingen wordt beschadigt.

 

In de berichtgeving wordt gesproken over “concept cijfers 2020”, die nog niet gereed zijn. Dit is feitelijk onjuist. Al op 25 juni is er een goedkeurende verklaring bij de jaarcijfers 2020 afgegeven door Mazars. Die jaarrekening is vastgesteld in de AvA. Achteraf zijn die cijfers ter discussie gesteld door de nieuwe CFRO, mevrouw Lammens.

 

Naar achteraf is gebleken had mevrouw Lammens op 6 juni jl. al een lijst met balansposten die zij wilde afwaarderen. Sinds haar aanstelling op 15 april jl. heeft mevrouw Lammens aangegeven dat zij “schoon schip” wilde maken. Zij heeft hierover op 6 juni met enkele medewerkers gesproken en wilde direct daarna de jaarrekening niet meer ondertekenen.

Mevrouw Lammens heeft echter verzuimd om deze posten met mij te bespreken. Ook in de op 24 juni jl. gehouden AvA, waarin de jaarrekening werd vastgesteld, zijn deze posten niet door haar genoemd. Pas op 21 juli jl. heeft zij aan de RvC melding gemaakt van de posten die zij wenste te corrigeren. Overigens is de aanstelling van mevrouw Lammens afgedwongen door het Stichtingsbestuur, die hiertoe haar statutaire aanwijzingsrecht heeft gebruikt. Met dit aanwijzingsrecht heeft het Stichtingsbestuur feitelijk alle zeggenschap in handen en kan zij de RvC overrulen.

 

Tot op heden is mij niet duidelijk wat er in de jaarrekening zal worden aangepast. Er is nooit inhoudelijk met mij gesproken over zaken die aangepast zouden moeten worden. Ook is niet duidelijk geworden op grond waarvan men tot de conclusie is gekomen dat uitsluitend ikzelf verantwoordelijk ben voor de zaken die niet goed zouden zijn en hoe men tot de conclusie is gekomen dat dit “opzettelijk” en “bewust” tot stand is gekomen. Zoals gezegd: tot op heden is er inhoudelijk geen enkele correspondentie, laat staan wederhoor, met mij gevoerd over de jaarrekening 2020. Zonder exact de inhoud te kennen van hetgeen mij nu wordt verweten, ontken ik met klem dat ik “opzettelijk” dan wel “bewust” zaken onjuist heb voorgesteld.

 

In de berichtgeving wordt gesteld dat ik geschorst zou zijn vanwege de vermeende onjuistheden in de jaarrekening. Ook dit is niet juist. Als ik al geschorst zou zijn (mijn schorsing is mij nooit persoonlijk medegedeeld) dan ben ik geschorst voor zaken die zijn gerelateerd aan de halfjaarcijfers 2020 en bepaalde financieringsarrangementen die ik zou zijn aangegaan. Daarover is nu een correspondentie met de RvC gaande, waarin ik heb gereageerd op de bevindingen van een extern onderzoeker. Ik heb daarbij alle zaken die mij verweten worden weerlegd. Hierop is nog geen reactie van de zijde van de RvC of van de extern onderzoeker gekomen. Ten aanzien van de jaarrekening 2020 is echter geen enkele correspondentie met mij gevoerd, laat staan dat ik daarvoor geschorst ben.

 

Het bovenstaande toont aan dat er mevrouw Nelisse en de nieuwe RvB van Accon avm kennelijk veel aan gelegen is om mij, in het kader van een “grote schoonmaak” definitief buiten spel te zetten, waarbij vooral het eigen straatje wordt schoon geveegd. Zonder enige terughoudendheid, zonder overleg, zonder hoor- en wederhoor en met verdraaiing van feiten worden ongenuanceerde stelligheden en zelfs aantoonbare onjuistheden gepubliceerd die mij uitermate beschadigen.

 

Omdat ik voorstander ben van het beginsel van hoor- en wederhoor en van het beargumenteren en onderbouwen van beweringen in plaats van alleen maar het stellen daarvan, ben ik momenteel in afwachting van de reactie van de RvC op mijn weerlegging van hetgeen mij wordt verweten. Die reactie heb ik tot op heden niet ontvangen. Het enige wat ik verneem, lees ik in de pers en dat valt te betreuren. Ik behoud mij dan ook alle rechten voor zodra ik die reactie alsnog – of juist niet – zal ontvangen.

 

Winterswijk, 25 november 2021

 

Guus Delger