Vooroordelen als bedrijfsstrategie
Uit een onderzoek naar het trouwgedrag van Amerikanen blijkt dat zij liever trouwen met iemand van een andere etniciteit dan met iemand die een andere politieke voorkeur heeft. Groeiende conflicten tussen linkse en rechtse politiek leidt tot gepolariseerde samenlevingen.
Lees ook: Hoe bouw je als CFO aan een flexibel en veelzijdig team?
In Nederland stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat driekwart van de Nederlanders vindt dat meningsverschillen over maatschappelijke kwesties zijn toegenomen. Nederlanders hebben het idee dat conflicten over inkomensongelijkheid en etniciteit steeds vaker voorkomen. Is polarisatie binnen een samenleving dan echt verkeerd? Wat voor effect heeft diversificatie op organisaties? Onderzoekers schrijven voor Harvard Business Review (HBR) over hun bevindingen.
Kennis gepolariseerd
Diversiteit op de werkvloer kan leiden tot fricties en ongemakkelijkheden. Maar het kan ook meerdere oplossingen bieden voor problemen. De fricties die ontstaan door verschillende perspectieven zullen invloed hebben op de inzichten van andere partijen. Stel dat een marxist scherpe kritiek heeft op een felle liberaal: om zijn ideologie te beschermen, moet die slim reageren. Het continu ontvangen en uitdelen van kritiek zal ertoe leiden dat de werkvloer alert blijft en dat stimuleert creativiteit.
Teams met weinig diversiteit hebben vaker uit de hand lopende discussies
De onderzoekers keken naar online aankopen van miljoenen boeken. Ze volgden literatuurkeuzes van mensen met een linkse en rechte politieke voorkeur. Hieruit bleek dat beide partijen een compleet verschillende voorkeur hebben wat betreft zowel fictie als non-fictie. Dit betekent dat linkspolitieke personen andere kennisbronnen gebruiken en bezitten dan rechtspolitieke personen, dus wordt ook kennis gepolariseerd. Een organisatie met alleen rechtse mensen of alleen linkse, kan dus naar één kant gaan leunen. Het aanmoedigen van diversiteit op de werkvloer zorgt ervoor dat de balans in kennis wordt bewaard.
Uit de hand lopende discussies
Ook werd er onderzoek gedaan naar de bewerking van Wikipediapagina’s. Verschillende teams zaten achter het beheer van 232.000 pagina’s. Ieder team werd getoetst op diversiteit en kwaliteit. Het onderzoek geeft aan dat een hogere diversiteit bijdraagt aan betere kwaliteit. Ook blijken teams met een hogere diversiteit meer te debatteren zonder dat de discussies een gemeen karakter krijgen, terwijl teams met weinig diversiteit vaker uit de hand lopende discussies hebben. Diversiteit zorgt er bovendien voor dat teams zich strikter aan beleidsregels en richtlijnen houden.
Vooroordelen zijn de oorzaak van diversiteit en dat kan een bron van kracht zijn. Of het nou vooroordelen zijn op basis van geslacht, politiek, ideaal, religie of zelfs muziekvoorkeur, de persoon die de vooroordelen heeft, voelt zich geroepen deze te beschermen. Deze strijd zorgt ervoor dat ieder partij harder moet werken om het standpunt te verdedigen. De competitie binnen het team houdt de werkvloer op scherp, verhoogt de productiviteit en verbetert de kwaliteit. Wellicht is het hebben van één enkele visie van de wereld een verkeerd perspectief.