“Vooruitzichten financieringsmarkt blijvend goed”

Eind oktober maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend te beginnen met de afbouw van het opkoopprogramma. Vanaf januari wordt de opkoop van obligaties gehalveerd, naar 30 miljard per maand.

Wat zijn de consequenties voor de financieringsmarkt? CFO.nl sprak met Rafael Gomez Nunez, partner bij corporate finance adviseur Nielen Schuman.

In een column in CFO Magazine schreef je over de verwachte start van de afbouw van het  ECB-opkoopprogramma. Hoe moeten we de inmiddels aangekondigde maatregelen zien?
“Dit is geen abrupt einde van het opkoopprogramma, de ECB probeert een zachte landing te creëren. Dan doen ze door het opkoopprogramma te halveren, maar ze houden de optie open om het weer op te schalen mocht dit nodig zijn. Daarbij zullen de vrijkomende investeringen van aflopende obligaties geherinvesteerd blijven worden. Over een renteverhoging is nog geen besluit genomen. De ECB heeft wel al aangegeven dat die verhoging er in ieder geval volgend jaar niet gaat komen. Er wordt gesproken over 2019, misschien zelfs de tweede helft van dat jaar. 

“Dit zijn de eerste tekenen dat de ECB gaat stoppen met een programma dat ooit in gang is gezet om de economie op gang te helpen en het gevaar van deflatie de kop in te drukken. Maar het gaat zeker nog even duren voordat het opkoopprogramma echt volledig stopt. Het door de ECB gewenste inflatieniveau van 2 procent is nog niet bereikt. Het gaat goed met de economische groei van Europa, zelfs met achterblijvers als Frankrijk en Italië, maar ver boven het gemiddelde zitten deze landen nog niet. Het is dus niet voor niets dat de ECB een zachte landing verkiest.”

Waarom is een harde landing geen optie?
“Snel uitstappen kan tot instabiliteit leiden. Nu is het opkoopprogramma verlengd tot september 2018. De ECB heeft de verwachting uitgesproken dat het daarna nog verder gaat. Het zijn signalen die de ECB de markt in wil sturen. De boodschap is dat ze dit programma niet zomaar laten vallen. Dat moet duidelijk zijn, anders ontstaat er ruimte voor speculatie. De aangekondigde maatregelen zijn in lijn met mijn verwachting. 

Wat betekent dit besluit voor de financieringsmarkt?
“De rente zal voorlopig (historisch) laag blijven. Dat betekent dat de economie gestimuleerd wordt om investeringen te doen, want er is veel en goedkoop geld beschikbaar. En de prijs van geld zal competitief blijven, de financieringsmarkten blijven voorlopig liquide. Bedrijven kunnen daarvan profiteren. 
Daar komt nog bij dat er tegenwoordig veel meer aanbieders actief zijn. Denk aan fondsen waaronder direct lenders, pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen; er zijn meer en meer alternatieven voor de bankfinanciering. CFO’s hebben dus heel veel opties. Opties die blijvend goed zijn.”

Wat raad je de CFO aan?
“Dit is een goed moment om de financiering van je bedrijf eens kritisch tegen het licht te houden en te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn. Kijk naar je strategie: wat wil je de komende jaren doen? En wat is daar voor financiering voor nodig. Past de huidige financiering daar goed bij? Of zijn er betere alternatieven. En hoe is dat over een aantal jaar? Er liggen nu heel veel kansen voor CFO’s om beter geschikte financieringen te vinden.”
 

Gerelateerde artikelen