Waarom private equity belangrijk is voor kapitaalmarkten

Private equity heeft een slechte reputatie gekregen vanwege het introduceren van hoge schulden en radicaal snijden in bedrijven waarin geïnvesteerd werd. Maar wereldwijd vallen investeerders terug op private equitymodellen die duurzaame waarde creëren in plaats van onmiddellijk winst genereren.

Het slechte beeld van de private equity-industrie is iets dat professor Benoît Leleux graag wil ontkrachten. Hij is hoogleraar Ondernemerschap en Financiën aan het in Zwitserland gebaseerde Internationale Instituut voor Managementontwikkeling (IMD). Dit jaar geeft hij in september voor de zestiende keer de cursus over private equity aan het Amsterdam Institute of Finance (AIF).

Angst

“Na de financiële crisis van 2008 ontstond er een duurzamer model in de private equity-sector”, zegt Leleux. Deelnemers grijpen terug naar modellen die waarde creëren in deals met behulp van schuld, maar niet tot extremen.”

“Ik ontdekte een wereld die ik voorheen niet kende."

Private equity-bedrijven zijn bekritiseerd omdat ze winst in hun zak stopten terwijl bedrijven waarin ze investeerden met enorme schulden achterbleven. Daarom roept de industrie angst op.

Leleux erkent dat het verleden van de industrie problematisch is. Hij neemt het mensen niet kwalijk dat ze bang zijn. Maar, zegt hij, steeds meer private equity-professionals realiseren zich dat het slechte model op den duur niet houdbaar is. Steeds meer bedrijven houden bij investeringen rekening met de lange termijn.

Lees ook de originele, Engelse versie van het interview met professor Benoît Leleux: ‘Why private equity matters in capital markets’

“De industrie is erachter gekomen dat waarde creëren met goede rendementen in een competitieve wereld veel langer houdbaar is dan kosten terugdraaien en mensen ontslaan.”

Nieuwe eigenaren

Leleux raakte zo’n twintig jaar geleden bekend met de industrie toen hij, voordat hij aan zijn uitgebreide academische carrière begon, hoofd Corporate Venturing was voor een groot landbouwconglomeraat in Zuidoost-Azië.

“Ik raakte bij deals betrokken en ontdekte een wereld die ik voorheen niet kende. Zo kwam ik erachter dat er verschillende bedrijven waren die wanhopig zochten naar nieuwe eigenaren voor hun bedrijven. Ik assisteerde hen bij hun zoektocht en hielp bij het maken van transacties.”

Troebele wereld

Leleux kan zich voorstellen dat private equity als een investeringsdiscipline te technisch kan zijn, zeker voor mensen die niet bekend zijn met de industrie. Het begrijpen van hoe een verwacht rendement berekend wordt en hoe een deal in elkaar steekt kan intimiderend zijn.

“Maar mijn cursus zal niet technisch zijn. Gedurende drie dagen ga ik diep in op hoe private equity werkt, hoe men de nummers moet lezen en wat de dynamieken zijn.”

“Het is altijd een leuke cursus geweest om te geven."

“Ik zal laten zien wat de financiële prikkels zijn die specialisten genereren met deals, de werkelijke cash flow van een investering, hoe een standaarddeal gemaakt wordt tussen fondsen en andere investeerders en kijken naar de grote spelers in het private equity-ecosysteem.”

Leleux ziet het lesgeven over de troebele wereld van private equity als zijn passie. “Ik wil dat mensen zich comfortabel voelen bij het onderwerp. Ik wil dat ze weten welke vragen ze moeten stellen wanneer ze betrokken raken bij een deal of wanneer ze praten met professionals uit de industrie.”

“Het is altijd een leuke cursus geweest om te geven. Ik heb er altijd van genoten, daarom geef ik hem dit jaar voor de zestiende keer.”

Discover how private equity creates value in deals. The program provides participants with a solid and critical understanding of the inner workings of later-stage private equity (growth capital, buyouts and turnarounds), including the operation of private equity funds, the ways and means of engineering buyouts and restructuring transactions, reporting and performance measurement, and the institutional investor perspective. Enroll or find more information here.