“Wanneer een CFO geen boodschap heeft aan grenzen, leert een Finance-team heel snel om dit als een gegeven te beschouwen.”

Op FM Dag – The Tipping Point – helpt Paul Eikelenboom, trainer en coach op het gebied van productiviteit, financials om hun mindset te ontwikkelen tot die van een echte productiviteitsninja met een ´tweede brein´.
Welke Finance-rol is volgens jou het meest hectisch?
“Alle rollen die zich bevinden tussen het hoger management en lager management in. Bij iedere organisatie zit het functiehuis anders in elkaar, maar ik denk dan aan middle management. Je wordt van boven bevraagd en tegelijkertijd moet je zelf ook je team aansturen. In die positie kan het lastig zijn om je focus te bewaren.”
Wat zijn veel voorkomende stoorzenders die mensen afhouden van het werk dat echt gedaan moet worden?
“De grootste stoorzender zit in de mensen zelf: geen nee kunnen zeggen. Mensen willen graag invulling geven aan wat er van hen wordt verwacht – maar als niet helemaal duidelijk is wat de echte prioriteiten zijn, wanneer alles ‘belangrijk’ is en alles ‘urgent’, kan men de neiging hebben om elke dag zoveel mogelijk alles te doen.”
Dat klinkt voor veel directies als een droom, toch?
“Maar dat is het niet. Wanneer je werknemers geen gezonde grens kunnen trekken, wordt het een risk. Voor je collega’s zelf, maar op de langere termijn is het ook een bedreiging voor de continuïteit. Je wil niet dat je hardste werkers uitvallen door een burnout. Zelfzorg is een logistieke voorwaarde voor continuïteit. Een team dat alleen maar reactief rond aan het rennen is, verliest zicht op de strategie.”
Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell onderzoeken we tijdens FM Dag 2025 met 250 finance professionals hoe subtiele, maar impactvolle ingrepen het verschil kunnen maken. Als CFO speel jij een sleutelrol in waardecreatie – maar hoe zet je de juiste stappen om écht door te breken? Ontdek het op FM Dag 2025. Kom met je finance-team en profiteer van voordelige teamtickets.
Zie je dit sterk in de Finance sector?
“Stress is zeker een factor in de wereld van financials, op allerlei niveaus, maar het speelt zeker niet alleen daar. Ook bij non-profitorganisaties, overheidsinstanties, de cultuurwereld ligt de druk hoog. Er heerst vaak een cultuur waarin de ‘volgordelijkheid’ van prioriteiten onduidelijk is. Het is ook de tijd waarin we leven: de grenzeloze informatiemaatschappij.
Wat is de oplossing?
“Ik geloof in de Ninja-mindset – daar zit uiteindelijk de tipping point. Neem de tijd, creëer die ruimte. Dat is belangrijker dan de technologie en tooling die je omringt.”
De Ninja-mindset?
“Deze mindset kent negen gedragskenmerken. Tijdens onze sessie op FM Dag behandelen we de eerste drie. De eerste is: rustig en kalm. De tweede is: meedogenloos. En de derde is: weet je wapens te hanteren. ‘Wapens’ zijn eigenlijk vooral gereedschappen waarmee je je missie voltooit, waarmee je je targets haalt. Meedogenloos betekent niet dat je lomp wordt of onaardig, maar dat je heel goed weet waar je ‘ja’ tegen hebt gezegd. Dat wil ook zeggen: weten waar je voorlopig ‘nee’ tegen moet zeggen. Een ‘geïnformeerd nee’, op basis van betrouwbare, authentiek, actuele en accurate informatie. Dat is nog best een klus, met de tsunami van informatie die over ons heen komt.”
Wat zijn daarin mooie tipping points?
“Pas de wet van Pareto toe: van 100% van de informatie helpt 20% ons om 80% van onze impact te creëren. Dat krijgt dus voorrang. Tegen de rest zeg je voorlopig nee. Een productiviteitsninja richt de aandacht op de informatie waarmee die de meeste waarde kan toevoegen. Dat noemen we ‘impactdenken’. Dat lukt doordat je dankzij je ‘tweede brein’ ziet waar je focus moet liggen. En doordat je jouw focus vervolgens meedogenloos beschermt tegen afleiding en verstoring.”
Je ‘tweede brein’?
“Met behulp van je ‘tweede brein’ zorg je dat je overzicht hebt over al je werk. Dat betekent niet dat alles af is, helemaal niet, maar je hebt wél overzicht. Daardoor verdwijnt het knagende gevoel van twijfel: ‘Heb ik iets gemist waar ik geweldig mee had kunnen scoren? Iets dat een bedreiging vormt als ik het over het hoofd zie?’ Dat gevoel voorkom je, als je door middel van goed informatiemanagement – je ‘tweede brein’ – altijd je overzicht in orde hebt. Als iemand dan aan je bureau komt en vraagt: ‘Waarom ben je hiermee bezig? Moet jij niet wat anders doen?’, dan weet jij exact waarom je nu het juiste aan het doen bent. Dat doe je vanuit je overzicht, dankzij je ‘tweede brein’.”
Lees ook op CFO.nl: Psychologische veiligheid – een keiharde businesscase voor de CFO.
Klinkt leuk, maar je CFO moet ook maar accepteren en begrijpen dat niet alles kan, toch?
“Klopt! Organisaties gaan effectiever werken als deze training op meerdere levels wordt gegeven. Wanneer een CFO geen boodschap heeft aan grenzen, leert een Finance-team heel snel om dit als een gegeven te beschouwen. Je moet ook niet vechten tegen dingen die je niet kunnen veranderen. ‘Zonde van energie’, zegt een ninja.”
En wat doe je dan?
“Je kunt zelf gewoon een ‘tweede brein’ bouwen, los van je baas. Dat hoeft niet in de nieuwste shiny apps – daar zijn er iedere maand tien nieuwe van – het kan ook een simpel Excel-bestandje zijn waarmee je overzicht creëert over je eigen workflow en je eigen focus bewaart, wat er verder ook gebeurt. Kijk wat voor jou werkt. Daar zit ook een stukje onafhankelijkheid in. Mensen die dit doen, krijgen vaak de vraag: ‘Wat doe jij daar nou precies?’ Dus het werkt wel aanstekelijk.”
Schrijf je nu in voor FM Dag – The Tipping Point – en meld je aan voor de workshop van Paul Eikelenboom
Het nieuwe jaar brengt uitdagingen én kansen. Of het nu gaat om cashflow, kostenbesparingen of samenwerking tussen teams, een sterk uitgavenbeheer helpt je vooruit. Ontdek hoe ruim 2.800 financiële experts uitgavenbeheer inzetten als sleutel tot succes in onze checklist voor 2025.