Wat is de winst van reversed mentoring?

Reversed mentoring betekent dat u uw licht opsteekt bij young potentials. Wat dit kan opleveren, blijkt tijdens de tweede editie van de CFO Day Belgium.

Wat kan het C-level leren van young potentials? Dat is het centrale thema tijdens de tweede editie van de CFO Day Belgium. Dit jaar is het een ontmoeting van meer dan honderd CFO’s uit België en Nederland. Zij komen bij elkaar in het Kasteel van Brasschaat, een groene gemeente in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens. Het is alsof het kasteel op de middenstip van een gigantisch voetbalveld staat, maar dan met monumentale bomen, vijvers en fonteinen.

Topspelers

De equipe die hier zijn opwachting maakt, bestaat uit topspelers als Frederik Anseel, Assita Kanko, Ann Wauters, Bob Madou en Louis Tobback. Namen die nauwelijks tot geen introductie behoeven voor het overwegend Belgische publiek. Zij weten het internationale evenement overigens steeds meer te vinden. Want tijdens deze tweede editie komt 60 procent van de bezoekers uit België en 40 procent uit Nederland; vorig jaar lag deze verhouding nog andersom.

De aftrap is in handen van twee bekende gezichten van de community: dagvoorzitter Kevin Mottard en Community Manager Daphné Debaenst. Ze heten het publiek welkom, dat niet alleen bestaat uit het C-level van vandaag, maar ook uit het C-level van morgen. De CFO’s is namelijk gevraagd om een young potential van dertig jaar of jonger mee te nemen. Daar hebben ze duidelijk gehoor aan gegeven, want in de zaal zitten financials uit verschillende generaties, van millennial tot babyboomer.

Vraagtekens

Juist bij deze generatie-indeling zet Frederik Anseel, de eerste spreker, vraagtekens. En dat is iets wat hij graag doet als professor industriële en organisatiepsychologie. Zo begint hij met enkele stellingen, die hij voorlegt en meteen weerlegt. Zoals dat er een nieuwe generatie op de werkvloer is met duidelijk andere waarden. Hierbij steken de meeste mensen in de zaal instemmend hun hand op. Maar Anseel is “daar niet mee akkoord”, benadrukt hij op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Hoe komt het dat we er vaak naast zitten? Anseel: “In eerste instantie is deze generatie-indeling ontstaan door marketeers die hierdoor producten op maat kunnen maken en verkopen. Door groepen af te bakenen, kunnen ze veel beter targeten.” De scheidslijnen tussen generaties zijn echter moeilijk te trekken, omdat we volgens de professor gedeelde referenties als historische gebeurtenissen overschatten en unieke ervaringen in iemands leven onderschatten.

Obstakel

Maar hoewel de scheidslijnen dus niet zo scherp zijn, blijkt uit onderzoek ook dat leeftijdsdiversiteit wel een obstakel kan zijn. Anseel: “Voor een effectief team moet je weten wat je teamleden weten. Het probleem bij een leeftijdsdivers team is dat je dat niet weet.” Reversed mentoring is een oplossing: “Hiermee leer je dezelfde taal praten en maak je de unknown unknowns kenbaar. Veel mensen leven namelijk in een bubbel, waardoor heel veel informatie niet bij ze terechtkomt.”

Een andere reden om aan de slag te gaan met reversed mentoring is bijleren. Wie doceert, leert immers ook zelf. “De beste manier om iets te leren, is iets uitleggen aan iemand anders. Het is dus niet alleen degene die gementord wordt die er iets van opsteekt, maar ook de mentor zelf”, benadrukt de professor. Volgens hem is het een goede reden om de bubbel van de bestuurskamer door te prikken en je licht op te steken bij mensen met een heel andere achtergrond.

Hokjes

Iemand met een andere achtergrond is Talitha Muusse. Zij is zelf een millennial en treedt op als millennialexpert. Wat vindt zij van Anseels kritische blik op millennials en andere hokjes waarin we generaties indelen? Muusse: “In mijn presentaties gebruik ik misschien wel 90 procent dezelfde slides als Anseel. Het is dan ook niet verrassend dat ik het met hem eens ben dat we niet moeten uitgaan van stereotypes en dingen moeten platslaan. Maar toch ben ik geïnteresseerd in specifieke trends.”

Ze vervolgt: “Ik ben tegen hokjesdenken, maar heel lang hebben de ideeën van mensen met andere achtergronden weinig toegang gehad tot de bestuurskamer.” Ze maakt een vergelijking met de situatie in sommige Afrikaanse landen, waar een groot deel van de bevolking onder de twintig is, terwijl de leiders vaak eerder in de tachtig zijn. “Machtsposities in de wereld worden vaak door één generatie gedomineerd. We kunnen dus zeker een breder geluid binnenhalen.”

Diversiteit

Een breder geluid komt van Assita Kanko, die de opening afsluit. Kanko groeide op in Burkina Faso en is naast een bekende Belgische politica ook een vrouwenrechtenactiviste. Ze vertelt dat ze werd gevraagd om een evenement te organiseren over diversiteit en ondernemen. Kanko: “Ik zag diversiteit als iedereen samen, maar toen bleek dat ze maar één groep bedoelden. Toen zei ik dat dit geen diversiteit is en het evenement is uiteindelijk nooit doorgegaan.”

Bouwsteentjes

Na een uitgebreide lunch begint de tweede helft. Daarbij neemt een deel van de aanwezige CFO’s deel aan de LEGO® SERIOUS PLAY®-workshop, een van de vele namiddagsessies. Bakken vol bouwsteentjes verschijnen op tafel en de deelnemers krijgen de opdracht om torens en andere bouwwerken te bouwen. Ze doen dat om complexe vraagstukken op te lossen, bijvoorbeeld op het gebied van digitale transformatie. Door te vertellen over hun bouwwerken, vinden ze passende metaforen.

Ongelijkheid

De afsluiting gebeurt door éminence grise Louis Tobback. De gepokte en gemazelde Vlaamse politicus geeft een kritische blik op de huidige samenleving en benoemt daarbij het probleem van ongelijkheid. Volgens Tobback is de oorzaak hiervan het economische model dat sinds de jaren tachtig opgeld doet: “Het neoliberalisme is een samenlevingsmodel waarin het uitgangspunt is dat iedereen zijn zin doet. Het is een samenleving van winners en losers. En de losers hebben het dan aan zichzelf te danken.”

Tobback plaatst hiertegenover de waarden van de Franse Revolutie. Oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap. “Veertig jaar geleden waren die nog onbetwist. De vraag is nu: ga je de oude waarden in ere herstellen, en ga je dus die ongelijkheid voor een stuk wegnemen? Of ga je voor populisme?” Hij noemt ter illustratie van het laatste de gele hesjes die zich roeren in Frankrijk. Volgens de sociaaldemocraat is het daarom belangrijk “dat we iedereen het gevoel geven dat hij erbij hoort”.

Met deze boodschap eindigt een succesvolle tweede editie van de CFO Day Belgium. Een dag waarop niet alleen financiële topmensen uit België en Nederland elkaar ontmoeten, maar ook verschillende generaties.

Foto's: VOOG beeld en tekst