Wibe Spekking (CFO Microsoft Nederland): “Ik probeer mezelf meer als coach te zien in plaats van leidinggevende.”

Werken voor Microsoft spreekt tot de verbeelding. Maar wat betekent het als financial captain?

Door: Huib Afman en Jaime Donata

Sinds maart is Wibe Spekking CFO van Microsoft Nederland. Hoe ziet hij die functie zelf? “Kijk je inhoudelijk naar mijn rol, dan ben ik er in eerste instantie natuurlijk verantwoordelijk voor dat de books and records op orde zijn. Daarnaast vraagt Microsoft om wereldwijd te helpen bij de transformatie van de klanten en partners. Van alle functies die ik de afgelopen 20 jaar binnen Microsoft heb bekleed, ben ik in deze rol ook het meest betrokken bij die transformatie van de klanten – hoe zet je de technologie in? – hetgeen uiteraard van belang is voor de financiële afdelingen en de business in het algemeen. In die hoedanigheid zie ik mijzelf ook meer als coach dan leidinggevende.”

Spekking ziet sowieso dat de rol van CFO de laatste tijd flink is veranderd. “Zeker bij grote bedrijven. Daar waar je vroeger een data cruncher en budgetbewaker was, heb je nu een meer strategisch-adviserende rol naar klanten toe. Dat gaat enerzijds om de technische transformatie, dus software kopen en technologie gebruiken, en anderzijds om een financiële transformatie. Werken in de cloud heeft namelijk niet alleen betrekking op hoe je denkt over je investeringen en afschrijvingen – maar ook op hoe je kijkt naar je resultaten, hoe bepaalde bedrijven in- en extern worden beoordeeld. Als CFO moet je al deze factoren meenemen in je beslissingen.

Spekking zit als CFO regelmatig aan tafel met andere CFO’s om te bespreken wat de impact is van werken in de cloud op zijn of haar P&L. In die specifieke werkwijze ziet hij ook een verschil met andere bedrijven. “Wij hebben er baat bij dat de klant gebruikt wat wij verkopen, maar de klant heeft er ook baat bij dat ze gebruiken wat ze kopen, het voegt waarde toe. Vaak ga je in zo’n transformatie van CAPEX naar OPEX, je hoeft minder zelf (upfront) te inversteren. Aan de andere kant zitten er ook mensen aan tafel die willen weten hoe je de technologie binnen finance kunt gebruiken. Dan kan ik bijvoorbeeld met hen delen hoe wij de finance-transformatie zelf binnen Microsoft hebben geïmplementeerd. Wat altijd goed landt bij CFO’s is als ik praat over forecasts of outlook. Dat is een proces waar iedere CFO en business heel veel tijd en aandacht aan besteedt. Wij hebben dat op alle manieren gecentraliseerd en geautomatiseerd door middel van Artificial inteligence en Machine learning, waardoor we onze overgebleven tijd op een ander manier kunnen inzetten, zowel voor de business als voor finance .”

Diversiteit
Voor zijn huidige aanstelling bij Microsoft Nederland was Spekking onder meer CFO in Oost-Europa en Compliance lead voor West-Europa . Van al zijn opgedane werkervaring plukt hij nu de vruchten. Spekking: “Nog eerder, in 2010, zat ik in Redmond, Amerika, waar ik gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de informatievoorziening voor het senior leadership team, aspecten voor de board. Daar heb ik gezien hoe de senior executives van een bedrijf als Microsoft denken en werken. Hoe verspreid je efficiënt technologie in de wereld? Schaalbaar kunnen denken is daarbij een must. Zoiets neem ik mee. Vervolgens ben ik  compliance lead geworden in West Europa, waar ik heb een cultuur van compliance heb neergezet. Ik heb dat daar ook voor een deel geautomatiseerd en gestandaardiseerd. Hoe ga je voor een bedrijf waar je tienduizenden contracten per maand hebt, analyses uitvoeren om te zorgen dat je de hoog risico contracten eruit pakt? Met die ervaring ben ik vervolgens in Oost-Europa finance lead geworden.  Een andere cultuur, die om een andere denkwijze vroeg. Ik denk dat mijn kracht in mijn huidige functie is, dat ik heel veel heb meegemaakt. Dat gaat niet alleen om diversiteit in werkervaring, maar ook om culturen en mensen waarmee ik heb gewerkt. Ik denk dat een team alleen maar goed functioneert als het een afspiegeling van de maatschappij is.”

Competitie
De grootste bedrijfsverandering in deze tijd noemt Spekking de transformatie naar cloud en big data.  “Het economische voordeel daarvan is dat je niet meer up front investment hoeft te doen. Kijk je naar de financiële aspecten, dan kun je ook meer efficiënte processen draaien. Mensen gaan scannen en automatiseren. Corona heeft die automatisering en transformatie in alle cloud-bedrijven opgestuwd. Maar daardoor is de competitie ook gegroeid.”
Spekking beschouwt die laatste ontwikkeling trouwens vooral als winst. “Wanneer je competitie hebt, ga je jezelf verbeteren. Uiteindelijk heeft dat alleen maar geleid tot betere producten. En dat heeft zowel een voordeel voor de consument, als voor de bedrijven.” Desgevraagd voegt hij daaraan toe: “Mijn kernpunt blijft de transformatie van klanten, partners, mijn team. Én innovatie, om groei toe te voegen aan de Nederlandse maatschappij.” Als Spekking specifiek inzoomt op Nederlandse bedrijven, denkt hij dat er qua transformatie nog veel te winnen valt. “Veel bedrijven hebben de technologie vaak wel, maar zetten die nog niet optimaal in. Daar ligt voor ons ook een taak om bedrijven helpen in het l gebruiken van de technologie”

Spreadsheet-koning
Toch liggen er risico’s op de loer. Spekking: “Men is vooral bang dat er een recessie komt. De vraag is of men dan bereid blijft om te investeren in technologie. Persoonlijk denk ik dat je juist in tijden van recessie of down turn moet kijken waar je je doelmatigheden kunt halen als bedrijf. Ik denk dat er bij een hoop bedrijven ruimte is om te investeren in technologie en daardoor efficiency is te halen.”
De grootste uitdaging voor finance organisaties noemt Spekking het ‘denken in de nieuwe wereld.’ Hij besluit: “Spreadsheet-koning zijn is niet meer het beste. Je moet slim kunnen nadenken en technologie gebruiken om proactief oplossingen te kunnen aandragen aan je business. Dat is ook waar ik naartoe wil met onze eigen finance en die van onze klanten: waarde toevoegen. Zowel monetair als met mensen. Daarbij nemen we ook het sustainability effect in acht. We willen onze datacenters laten draaien op duurbare energie. In 2030 proberen we CO2 positief te zijn.”