Hema, Jumbo, Action en ForFarmers kandidaten voor beursgang
Willem Burgers, beheerder van het Add Value Fund, een Nederlands beleggingsfonds voor smallcap aandelen, deed deze uitspraak vanavond op het seminar ‘De weg naar de beurs voor mid-market ondernemingen’, dat werd georganiseerd door Stibbe in samenwerking met de M&A Community. Anne-Louise Metz (Euronext) en Burgers gaven beiden een presentatie, waarna zij onder leiding van moderator Derk Lemstra (Stibbe) in gesprek gingen met Chris van Schuppen (ABN AMRO) en Pieter Schütte (Stibbe).
Willem Burgers, Anne-Louise Metz (Euronext), Pieter Schütte (Stibbe) en Chris van Schuppen (ABN AMRO)
De opkomst was met ruim 100 aanwezigen hoog. Het seminar komt qua markt timing dan ook op een goed gekozen moment. Het aantal IPO’s aan het Damrak heeft de laatste tijd een flinke vaart. Denk aan het recente debuut van onder meer Refresco, Lucas Bols, IMCD, Pershing Square en Grandvision. De meeste van deze ondernemingen behoren echter tot de categorie large cap. Alleen Lucas Bols valt daar buiten. De sprekers gingen met het publiek in gesprek over hoe adviseurs ook de mid market ondernemingen kunnen verleiden tot een IPO.
Helpende hand van de Fiscus“Als het gaat om bedrijven met een market cap van boven de miljard, is de Nederlandse aandelenmarkt een van de koplopers op mondiaal niveau. Bovendien staat de AEX internationaal bekend als erg liquide,” introduceerde Anne Louise Metz, Head of Listings van Euronext Amsterdam, haar verhaal. Waarom loopt Nederland dan toch zo achter op het gebied van small- en midcap beursnoteringen? De expert van Euronext wijdt dat onder meer aan het ontbreken van fiscale stimulus. “In Frankrijk wordt een IPO fiscaal gestimuleerd. In dat land zie je dan ook veel meer genoteerde bedrijven in de midmarket. In Nederland hebben we dat helaas niet.”
Ook is er gebrek aan infrastructuur, liet Metz weten. "In de afgelopen twintig jaar zijn er veel, kleine gespecialiseerde brokers in Nederland gestopt of failliet gegaan. Er zijn maar een paar brokers en die bemiddelen vooral in aandelen van de grote AEX-bedrijven. We zijn nu proberen om fee breaks in te voeren voor brokers in het kleinere segment. Een aantal partijen hebben al interesse getoond."
Anne-Louise Metz mist de fiscale stimulans bij IPO’s
Als derde reden noemde Metz het obstakel bij de banken. “Nederlandse banken hebben een ander begrip van zorgplicht dan Franse, Britse en Duitse banken. De banken in Nederland zijn erg beschermend naar hun retailklanten en laten nauwelijks toe dat retailklanten in smallcaps beleggen.”
Rijk worden van BrunelDat is jammer want er zijn veel mooie midmarket ondernemingen. Willem Burgers, die in 1999 het eerste smallcapfonds in Nederland lanceerde, gebruikte detacheringsbedrijf Brunel als succesvoorbeeld. “De belegger die aandelen Brunel kocht toen het bedrijf in 1997 naar de beurs ging, heeft kunnen genieten van een rendement van zo tussen de 10% en 15% op jaarbasis.”
Ook Burgers stipte het probleem van het gebrek aan brokers aan. Mister Smallcap, die bekend is van zijn wekelijks column in Het Financieele Dagblad, wees er op dat er in Nederland zo’n tien brokers zijn terwijl dat er in Hong Kong 450 zijn. Hetzelfde verhaal gaat op voor het aantal analisten. Op de kleinere beursnoteringen zitten er meestal maar één á twee. Dat maakt het moeilijk voor beleggers om deze bedrijven te volgen.
IPO is duurBehalve de vraagkant (beleggers), schorten er ook dingen aan de aanbodkant (bedrijven). Midcapbedrijven zijn niet altijd even gretig naar een beursgang. “Een IPO is in Nederland relatief duur,” aldus Burgers. Daarnaast zijn beursgenoteerde ondernemingen ontzettend veel tijd aan rapportage, ook wel Investor Relations genoemd. Bestuurders moeten immers ieder kwartaal over vrijwel alles verantwoording leggen aan beleggers.
Man in het publiek maakt en foto van Willem Burgers
Het beursdrama rondom World Online heeft daarnaast een litteken achtergelaten op het Nederlandse beleggingslandschap. Om deze nare smaak – van toch al weer zo’n vijftien jaar geleden – weg te spoelen, zou het goed zijn als er een aantal spraakmakende Nederlandse bedrijven een succesvolle IPO realiseren. Bedrijven die in de race zijn voor een beursgang zijn volgens Burgers: ForFarmers, Action, Coolblue, Jumbo, FlowTraders, Fokker, Hema en Jumbo.
Nu is het momentHet publiek was het er in ieder geval over eens dat het beursklimaat gunstig is. Via het mobieltje konden aanwezigen stemmen op verschillende stellingen. Op de vraag of het nu een goed moment is voor private equity om een beursexit te maken voor hun deelnemingen antwoordde 80%: ja. "Als je mij deze vraag drie jaar geleden had gesteld, had ik hier een ander antwoord op gegeven," liet Chris van Schuppen van ABN AMRO weten. “Maar nu is het inderdaad een goed moment. Het prijsniveau is goed.”
Er wordt gelachen om de term Campinghausse, waar ook een van de stellingen over ging
Pieter Schütte, partner bij Stibbe, heeft er goede hoop op dat er de komende jaren meer midmarket bedrijven hun weg naar de beurs zullen vinden. “We hebben eerder de succesvolle IPO’s gezien van onder meer IMCD en Refresco. Ik denk dat de stap hiermee voor andere bedrijven om ook een beursgang te doen, kleiner is geworden. Onder de midcap heeft Lucas Bols een mooi debuut gemaakt. Als er een schaap over de dam is, volgen er vast meer.”
Dit verslag verscheen eerder op MenA.nl.