Winst ING daalt bijna een vijfde in tweede kwartaal

Stroppenpot wordt echter met 300 miljoen euro gevuld.

ING heeft in het tweede kwartaal bijna een vijfde minder winst in de boeken gezet. De rente-inkomsten van de bank gingen omlaag en ING zette ruim drie keer zoveel geld apart voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. Wel lukte het ING zijn klantenbestand uit te breiden en op andere manieren meer geld te verdienen.

  • Winst ING daalt met meer dan 17% naar bijna 1,8 miljard euro.
  • Rente-inkomsten dalen, terwijl stroppenpot met 300 miljoen euro wordt gevuld.
  • Klantenbestand groeit met meer dan 200.000 tot 15,6 miljoen.

Verminderde winst en rente-inkomsten

Onder de streep bleef een kleine 1,8 miljard euro over, wat neerkomt op een winstdaling van meer dan 17 procent. In hetzelfde kwartaal vorig jaar had ING zijn winst nog bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Het succes van toen was vooral te danken aan de gestegen rente. Inmiddels is de renteomgeving veranderd.

Begin juni kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met de eerste renteverlaging sinds 2019. Dat komt doordat de inflatie in het eurogebied flink is gezakt. De centrale bank begon vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente te verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Verwacht wordt dat de rente in het eurogebied later dit jaar verder omlaag gaat.

Topman Steven van Rijswijk vindt dat de rente-inkomsten ondanks de lagere rente toch aardig op niveau zijn gebleven. Dat is te danken aan een toename van de kredietverlening.

Sparen en stroppenpot

Ook wordt de laatste tijd veel gespaard, zoals eerder deze week al naar voren kwam uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het totale saldo van spaarrekeningen in Nederland bedraagt inmiddels meer dan 480 miljard euro. In een periode van ongeveer vijf jaar is er meer dan 100 miljard euro spaargeld bij gekomen.

ING stopte afgelopen kwartaal 300 miljoen euro in de stroppenpot. Dat is dik drie keer zoveel als een jaar geleden, maar relatief gezien nog steeds vrij weinig. De toename heeft volgens ING niets te maken met de recente krimp van de Nederlandse economie. Hier is het risico op kredietverliezen volgens de bank juist wat afgenomen.

Russische leningen en diversificatie

Maar de bank houdt er rekening mee dat bepaalde Russische leningen mogelijk niet meer helemaal afgelost worden. ING besloot eerder al zijn leningenboek in Rusland af te bouwen. Het gaat nu nog om 1,2 miljard euro, van 6,7 miljard euro rond de Russische inval in Oekraïne ruim twee jaar terug.

ING probeert daarbij al een tijdje minder afhankelijk te zijn van rente-inkomsten alleen. Zo worden de laatste tijd ook goede zaken gedaan met verzekeringen. Groei met hypotheken zorgt eveneens voor meer commissie-inkomsten. Het aantal klanten dat meer dan een product afneemt van de bank, groeide afgelopen kwartaal met meer dan 200.000 tot zo’n 15,6 miljoen.

Gerelateerde artikelen