Bot brengt ruime ervaring met verkoop mee naar Kingfisher
Kingfisher maakte de benoeming van Bernard Bot als CFO deze week bekend. Eerder dit jaar werd de CEO al vervangen in wat duidelijk een managementwisseling is in een poging om de slecht draaiende onderneming vlot te trekken.
Bernard Bot oud-CFO TNT
Bot was eerder CFO van TNT. Toen de expressdivisie in 2011 werd afgesplitst van het postbedrijf werd hij CFO van TNT Express. In 2012 en 2013 diende hij enige tijd als interim-CEO nadat Marie-Christine Lombard onverwachts was opgestapt. Op dat moment lag er een overnamebod van UPS. Deze deal werd echter geblokkeerd door de Europese Commissie.
Bot vertrok uiteindelijk in het voorjaar van 2014 bij TNT Express dat daarna werd gekocht door FedEx. De CFO stak de Noordzee over en werd financieel topman bij Aer Lingus. Toen dit werd overgenomen door luchtvaartgroep IAG ging hij naar Travelport. Dit concern werd vervolgens dit jaar van de beurs gehaald.
Ruime ervaring met overnametrajecten
Bot heeft het afgelopen decennium dus nogal wat ervaring opgedaan met overnametrajecten waarin hij de CFO van de verkochte partij is. Het zou zomaar kunnen dat deze geschiedenis zich in zijn nieuwe rol gaat herhalen. Bij Kingfisher moet namelijk wel wat gebeuren.
Het bedrijf is allereerst een combinatie van twee Franse en twee Britse doe-het-zelfketens. Brico Dépot, Castorama, B&Q en Screwfix zijn samen goed voor 80 procent van de omzet. In 2016 is een transformatieproces ingezet dat de synergie tussen de activiteiten moest vergroten en de online verkoop een impuls moest geven. Het heeft echter nog niet geleid tot succes. Van de vier ketens kampen er echter drie nog steeds met omzetkrimp.
Culturele kloof bij Kingfisher
Een van de dieper liggende problemen bij de onderneming lijkt een culturele kloof tussen de Britten en de Fransen. Er zou sprake zijn van een machtsstrijd tussen de twee kampen in de onderneming. Als dat zo is, is het de vraag of het veel zin heeft om het transformatieproces door te zetten. Het is dan wellicht logischer om fundamenteler naar de onderneming te kijken en dan ligt een opsplitsing al snel voor de hand.
Dat hoeft het management natuurlijk niet zelf te doen, het is ook iets dat door investeerders van buiten kan worden opgepakt. Op de beurs noteert Kingfisher rond het laagste niveau in tien jaar tijd, dus de waardering zal het probleem niet zijn. Mocht iemand dat van plan zijn, dan heeft Kingfisher met Bot in ieder geval een CFO aan boord die daar ruime ervaring mee heeft.