Workday CFO survey 2021: CFO zoekt data financial

Wie wint de slag om de 'financial van de toekomst'?

Vorige week kwam Workday Inc., clouddienstverlener voor de financial en HR, naar buiten met de resultaten van hun jaarlijkse Chief Financial Officer survey. Hoe kijken CFO’s naar de toekomst en naar hun teams? Welke investeringen zijn nodig om de financiële functie klaar te maken voor de eisen van nu? Workday vroeg het aan 260 CFO’s in Australië, Nieuw Zeeland, Singapore, de VS, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

CFO zoekt data financial
Samenvattend kan gesteld worden dat CFO’s die zijn ondervraagd, voelen dat ze meer dan ooit moeten investeren in het binnenhalen en behouden van schaars toptalent. Voor de organisatie als geheel, maar zeker voor de financiële functie. De krappe arbeidsmarkt is, naast strakke budgettering en ESG, een steeds grotere uitdaging voor de CFO – en dat geld zeker als het gaat om de slag om de ‘financial van de toekomst’.
De zoektocht naar talent richt zich op financials met kennis van zaken op het gebied van nieuwe technieken Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML), maar ook op collega’s die bedreven zijn in data analytics and data storytelling. Volgens het onderzoek stonden deze collega’s vijf jaar geleden nog niet zo nadrukkelijk op het verlanglijstje van de CFO.

Focus op data skills
Om aantrekkelijk te worden voor financials met deze technische en strategische AI en ML skills investeert de CFO zelf ook steeds meer in nieuwe automatiseringstechnieken (realtime reporting, etc.). Zo houdt het gevraagde toptalent tijd over voor de steeds grotere strategische rol die finance kan – en moet – gaan spelen als business partner.
Opvallend resultaat van het onderzoek is dat 58% van de ondervraagde CFO’s nu al aangeeft dat men meer dan goed (‘excellent’) in staat is om data om te zetten in bruikbare inzichten voor de business.

Het Workdays CFO onderzoek downloaden kan hier.

Gerelateerde artikelen