Zingend 2017 in op de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel

“Die handen in de lucht.” De spreker van vandaag eindigt zingend op het podium, wie had dat aan het begin gedacht? Na even aandringen zingen de aanwezige M&A-ers, CFO’s en controllers uiteindelijk uit volle borst mee.

In de uitnodiging van de CFO en M&A nieuwjaarsborrel van Alex van Groningen werd spreker Karel Adem aangekondigd als een doorgewinterde dealmaker. Tijdens zijn presentatie blijkt het vooral een doorgewinterde grappenmaker te zijn. Adem, die naar eigen zeggen iets te lang in de VS woonde, vertelt onderzoek te hebben gedaan naar de ‘e-readiness’ van de M&A Community. De Nederlandse resultaten blijken achter te blijven bij de Europese. Maar de sheets die over dat onderzoek vertellen laat hij in zijn presentatie met een verbazingwekkende snelheid passeren.

Aanwezigen vermoeden dan wellicht al iets. Zeker als hij vervolgens op  een zeer luchtige toon verder gaat en zijn presentatie gevuld blijkt met ludieke groepstestjes en YouTube-video’s van honden, die de werkwijze van bedrijven moeten symboliseren.


Wie kan deze test goed volbrengen? Karel Adem zelf wel

De hint zat al in het begin, blijkt achteraf. Adem deed onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven, KUL dus. Karel Adem blijkt een anagram voor het woord dealmaker te zijn. En deze dealmaker is Otto Wijnen, bedenker van fake speeches.

En hoewel deze speech nep was, zullen sommige van de genoemde termen en thema’s regelmatig in menig boardroom voorbij komen. “De constante  in entrepreneurship is change”, refereert Wijnen aan het jaarthema voor de M&A en CFO communities. Maar niemand wil change, want dan raken we van slag. Wijnen: “De enige die van change houdt is een baby met een natte luier.” Maar of we het nu willen of niet, de wereld is vol van verandering. Neem de Brexit. Of de verkiezing van Trump. Wijnen: “Wordt hij nou de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten of de laatste?”

Wat helpt ons om dit soort uitdagingen te doorstaan? Muziek, denkt Wijnen. Dit zorgt via de hersenen voor verminderde stress, een gevoel van vertrouwen en binding. “Als ik u vandaag iets zou willen meegeven, dan is het dat wel.” Wijnen voegt de daad bij het woord en deelt de zaal op in drie groepen, die ieder een stuk tekst voor hun rekening moeten nemen. Enige aansporing is nodig: “Als ik daar zou staan als CFO, zou ik ook niets doen.” Maar als de muziek klinkt is de door Wijnen gezochte binding daar en gaan de handen daadwerkelijk de lucht in. Hij sluit af: “Ik wens iedereen een goed jaar toe met heel veel gezond ondernemerschap.”


Aanwezigen tijdens het lied dat Otto Wijnen inzette.


Harmen Holtrop van Loyens & Loeff heet iedereen welkom

Klik op de onderstaande afbeelding om meer foto's van de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel te zien

Bekijk hier de agenda van de CFO Community 2017 met o.a.:

Het Corporate Finance Summit op 16 maart 2017
CFO Day op 1 en 2 juni 2017
Jaarcongres Finance Transformation op 8 november 2017 

Bekijk hier de agenda van de M&A Community met o.a.:

De NVP en M&A Lentebijeenkomst op 9 maart in Amsterdam bij ABN AMRO
Het Private Equity Summit in Amsterdam op 7 juni 2017
Het Corporate Growth Summit in Amstelveen op ​4 oktober 2017