Zo bereik je succes als ‘private equity-CFO’
Hoe kan een CFO van een door private equity gefinancierd bedrijf succesvol zijn? 5 tips van private equity consultants.
1. Laat de cijfers zien
Onder een PE-eigenaar zal de behoefte aan cijfers alleen maar toenemen. Finance zal vaker moeten rapporteren en rapportages van een hogere standaard moeten leveren. Een CFO moet het rapportageproces daarom zoveel mogelijk optimaliseren, manuele taken zoveel mogelijk automatiseren. Het team en het proces moeten kritisch onder de loep genomen om de financefunctie te verbeteren.
2. Zorg voor zichtbaarheid
Onder institutioneel eigenaarschap ontstaat een behoefte om meer van het bedrijf te weten dan het management tot nu toe gewend was. De oprichter van een onderneming vertrouwt vaker op een instincten over de markt en de richting waarop die zich ontwikkeld. Voor een PE-eigenaar is dit onvoldoende. Die wil meten en vergelijken. En wat ze willen meten is fundamenteel anders, vanwege de financieringsstructuur. De nadruk zal vooral liggen op cash en liquiditeit.
De CFO moet de nieuwe eigenaar constant een helder en betrouwbaar beeld geven van de financiële en operationele prestaties van het bedrijf. En dat is een opgave, want vaak genoeg is het beeld vertroebeld; onvergelijkbare data, manuele processen en een finance team dat niet in staat is transparantie te bieden. Een PE-eigenaar zal in zo’n situatie snel het vertrouwen verliezen in de CFO.
3. Denk aan de waarom-vraag
De CFO moet niet alleen de financiële informatie, maar ook de financiële inzichten geven. Laat die informatie een negatieve uitkomst zien, dan zullen er vragen volgen om tot de hoofdoorzaak te komen. Maar ook verrassingen in positieve zin kunnen tot kritische vragen leiden. Deze kunnen immers duiden op een gebrek aan kennis over de markt.
Een goed voorbereide CFO anticipeert op de vragen die gesteld gaan worden, omdat hij of zij de achtergrond ervan begrijpt. Alle vragen zijn af te leiden uit de investment thesis. De nieuwe eigenaar heeft een investeringsbeslissing genomen op basis van gemaakte analyses tijdens de due diligence. Ook ad hoc-analyses moeten gezien worden als voortdurende due dilligence.
4. Ken de belangrijke kengetallen
De oorzaak van problemen in de rapportage ligt meestal in de kwaliteit van het proces. Geen enkele CFO kan verklaren waarom een bepaalde waarde is veranderd, als niet duidelijk is hoe die waarde überhaupt tot stand is gekomen.
CFO’s die succesvol zijn in een bedrijf met PE-eigenaren, hebben een diep begrip van de order-to-cash-, procure-to-pay- en de record to report-cycles en pakken problemen hierin actief aan.
Bovendien begrijpen ze het belang van de KPI voor private equity. De CFO moet weten welke KPI’s er toe doen en of de data zuiver genoeg en het rapportageproces voldoende efficiënt zijn om KPI’s te creëren die antwoord kunnen geven op de belangrijke operationele vragen.
5. Visualiseer de eindstreep
Private equity blijft niet eeuwig eigenaar van het bedrijf, zoveel is duidelijk. Het doel van alles wat de eigenaar onderneemt is gericht op waardecreatie over de lengte van de investering. Het plan hiervoor is de uiteindelijke leidraad voor het bedrijf. De finish is de realisatie van die waardecreatie via een succesvolle exit. De CFO moet de taal van waardecreatie daarom vloeiend spreken en op tijd de obstakels zien die een succesvolle exit in de weg staan.
[Bron: Jason Madden en Ayla Queiroga van Accordion op CFO.com]