Zo organiseer je talent voor innovatieve initiatieven in Finance

Hoe vindt je de juiste mensen voor het samenstellen van een ‘dream team’ en op welke resultaten mag je rekenen?

In mijn vorige blog gaf ik het advies een zogenaamd ‘dream team’ samen te stellen om initiatieven op het gebied van geavanceerde analyse op te starten. 
De vraag is dan hoe en waar je de juiste mensen vindt, hoe je dat organiseert en welke resultaten je kunt verwachten. Ik heb hiervoor gekeken naar enkele bedrijven, waar ik betrokken ben geweest bij transformatieprojecten.

Omdat sprake is van data uit operationele en financiële processen en het beschikbaar stellen daarvan aan de ‘business’ voor besluitvorming, denken bedrijven verschillend over de benodigde mensen en hoe je het één en ander organiseert. 

Vooroplopen 

Bovendien is dit ook afhankelijk van de cultuur in het bedrijf bij de verschillende functies als Finance, IT en de operationele afdelingen. Wie wil er vooroplopen en de moeite nemen dat de data governance op orde is met gestroomlijnde processen voor goede datakwaliteit? 

Ook hebben operationele afdelingen vaak al eigen tools voor business-intelligence geïmplementeerd om in ieder geval aan de eigen informatiebehoefte te kunnen voldoen. De financiële afdeling heeft eigen software voor planning, consolidatie en rapportage. 

Bepaalde afdelingen dominanter 

Dit betekent dat er mensen beschikbaar zijn die affiniteit hebben met tools en data en de interne processen goed kennen. Afhankelijk van het type bedrijf zijn bepaalde operationele afdelingen dominanter dan anderen. Bij een ingenieursbureau bijvoorbeeld gaat het om de mensen en de projecten en bij een productiebedrijf om de supply chain. 

Bij een internationaal productiebedrijf was 4 jaar geleden door één persoon een initiatief gestart vanuit Finance om meer data te verzamelen over de projecten. Doel was om vervolgens de in te zetten capaciteit te optimaliseren over de projecten heen die internationaal worden uitgevoerd aan de hand van analyses en predictive models. 

Lastig en duur  

Hieruit ontstond los van de Finance-organisatie een ‘data’-afdeling. De reden hiervoor was dat vanuit Finance dit als lastig en duur werd ervaren en de drang naar innovatie ontbrak. Vanuit IT was er wel de wil om zaken te testen middels proof of concepts. 

Echter, ontbrak de wil om vervolgens nieuwe toepassingen in productie te brengen, want die moeten ook weer onderhouden worden. De business wilde heel graag, maar wilde geen verantwoordelijkheid dragen voor data-governance en processen. 

Inmiddels is er een aparte ‘data’-afdeling van 10 medewerkers en worden honderden gebruikers over de hele wereld van data voorzien voor betere besluitvorming. 

Zorgvuldig in kaart gebracht 

Een informatiebedrijf met miljoenen particuliere klanten met een gedreven verkoop- en marketingorganisatie zette een afdeling business-intelligence op met meer dan 30 medewerkers. Iedere klant was zorgvuldig in kaart gebracht. 

Vanuit de financiële afdeling werd de data opgevraagd om de resultaten verder te analyseren en te zien hoe de omzet van klanten verder was te optimaliseren. De financiële afdeling beperkte zich tot het maken van het jaarlijkse budget, consolidatie en jaarrekeningen en had nauwelijks een sturende rol.

Bij een internationaal ingenieursbureau werd een ‘center of excellence’ opgezet in de financiële afdeling om geavanceerde analyses te maken van de projecten. Vanuit HR werd een data-scientist toegevoegd, zodat de mensen van elkaar kunnen leren en om HR- en finance-data beter met elkaar te combineren voor meer inzicht. Om vervolgens beter te kunnen vooruitkijken over de mensen en de projecten heen. 

Neem het initiatief 

Wat valt hieruit te leren? Neem het initiatief om een innovatief project op te starten op het gebied van data en predictive analytics. Zoek er mensen bij met affiniteit met data, software-tools en kennis van de bedrijfsprocessen die het meest van belang zijn in de organisatie. 

Laat hen vervolgens nadenken en met oplossingen komen over huidige tekortkomingen en bottlenecks in de managementinformatievoorziening. Zorg voor een ‘solution architect’ met ruime ervaring om mee te denken over het gewenste eindpunt en hoe daar te komen. 

Actiegerichte data-gedreven beslissingen 

Zet deze mensen in een aparte afdeling en geef hen de technologie om de data te verzamelen met een goede data-governance en tools om de data eenvoudig aan gebruikers beschikbaar te stellen, zodat betrouwbare actiegerichte data-gedreven beslissingen te nemen zijn.

Drs. Marco van der Kooij is zelfstandig adviseur bij ForSight Consulting en ruim 25 jaar werkzaam op het gebied van enterprise performance-management en business-intelligence. Hij heeft zich met name toegelegd op het begeleiden van de financiële functie.