Zo werkt direct lending als groeiversneller
Neem bijvoorbeeld direct lending, een financieringsoptie die Nederland pas sinds 2014 kent. In andere landen om ons heen is deze vorm van financiering populairder en werd bovendien eerder ingezet. In Nederland maakt private equity er al vaker gebruik van, maar vooralsnog is deze vorm voorlopig nog redelijk onbekend en onbemind bij het bredere publiek in ons land, zegt Van de Wijdeven. En dat is zonde, want direct lending is “een groeiversneller” volgens de debt-advisor.
Waarom kan direct lending een groeiversneller zijn?
“Denk aan een overname, een grote investering of andere groeimogelijkheid die gepaard gaat met kapitaalsbehoefte. Niet altijd zal een bank het benodigde bedrag volledig verstrekken. Een deel zelf met eigen vermogen financieren is meestal duurder dan bancair lenen of, in het ergste geval, is een nieuwe aandeelhouder nodig. Juist op het gebied waar een bank niet kan of wil financieren, biedt direct lending mogelijkheden."
Lees ook: Herfinanciering: zo komt u tot een keuze
“Hierdoor verdwijnen er barrières voor bedrijven die versneld willen groeien. Als je een investering niet kunt doen, omdat een bank niet wilt financieren, is het fijn dat er een andere partij is die een aantrekkelijk alternatief biedt. Neem bijvoorbeeld Suitsupply, een snelgroeiend bedrijf dat financiering nodig had om wereldwijd winkels te openen. Doe je dit uit de cash flow, dan gaat het om gestage uitbreiding, bijvoorbeeld om één of enkele winkels per jaar. Door extra te lenen kan de expansie snelheid aanzienlijk omhoog. Natuurlijk is wel van belang dat de financiering bij de strategie van de onderneming past.”
Wat zijn de voordelen van direct lending ten opzichte van een bancaire lening?
“Over het algemeen is de hoeveelheid schuld die direct lenders willen verstrekken hoger vergeleken met banken in de Benelux. Het is daardoor niet nodig naar de aandeelhouder te stappen om een overname te financieren of grote investering te doen.
“Bovendien biedt dit soort partijen veel flexibiliteit. Zo hoeven bedrijven minder snel af te lossen, waardoor extra cash flow overblijft voor de financiering van groei. Direct lenders zullen ook meer ruimte bieden door minder convenanten te verlangen en financiële parameters op te stellen. Ondernemen gaat met ups en downs, het is dus comfortabeler om meer vrijheid te hebben in je financiering.
Een ander voordeel, vaak zijn direct lenders kleine instellingen, met korte lijnen. Besluiten kunnen daardoor snel genomen worden, waar een bank over het algemeen door een langer kredietproces moet.
Wel is direct lending vaak duurder dan lenen bij een bank. Maar omdat je minder eigen vermogen hoeft in te zetten, heeft dat beperktere deel eigen vermogen juist een beter rendement.”
Waarom verstrekken direct lenders financiering?
“De fondsen die ze beheren moeten rendement maken door geld te investeren. Ze lenen dus liever geld uit aan bedrijven, dan dat ze het (te vroeg) terugbetaald krijgen. Ze willen geld aan het werk zetten, bijvoorbeeld bij bedrijven die hard groeien. Daardoor stappen ze ook makkelijker over die lastige eerste jaren voor de groei heen en zijn ze ook bereid aanvullende financiering voor extra groei te verstrekken.”
Waar moet de CFO die financiering via een direct lender regelt op letten?
“Het gaat erom dat de aanbieder past bij de financieringsbehoefte van een onderneming. Sommige partijen bieden financiering aan van EUR 10 miljoen, andere van EUR 750 miljoen. Daarnaast moet er een goede klik zijn. Een direct lender neemt een hoger risico, dat betekent dat er ook sprake is van een intensievere relatie. Ze gaan niet samen met je ondernemen, maar ze zijn wel meer betrokken bij bedrijven.
Belangrijk is verder dat ze de business waarin je opereert goed begrijpen en je plan steunen. Over het algemeen voelen ze zich snel comfortabel bij een onderneming. Sommige ondernemers vinden het zelfs fijn om te sparren met een direct lender.
“Verder is de informatiebehoefte vooraf bij dit soort partijen groter. Het is niet een kwestie van de jaarrekening en businessplan sturen. Wees daar dus goed op voorbereid, het gaat om een diep begrip van de business en de risico’s die daarbij komen kijken.”