14e M&A Awards: groots in bezoekers en beleving

Met een nieuwe locatie en een groter opgezet feest waren de M&A Awards 2013 dit jaar een compleet andere beleving. Wat bleef, is dat iedereen van statuur die zich met M&A en Private Equity bezighoudt, aanwezig is. De sfeer was uitstekend, het feest ging lang door en ook in de awards-uitreiking een aantal hoogtepunten: D.E Masterblenders is de beste deal, Bastiaan Vaandrager de beste M&A advisor en Arne Grimme is de beste M&A advocaat.

>> Bekijk alle winnaars van 2013 direct hier. >> Bekijk de foto’s van de 14e M&A Awards hier. Tout M&A en Private Equity bijeen, dat is de belofte die organisator Alex van Groningen elk jaar doet en om die verwachtingen ook dit jaar volledig waar te maken, werden de gasten voor de 14e editie welkom geheten in de prachtige Beurs van Berlage. Die locatie gaf ruimte, sfeer en de mogelijkheid om flink uit te pakken met een langer feest en meer aanwezigen om te netwerken. Gasten werden welkom geheten met een glaasje bubbels tijdens de traditionele champagne receptie aangeboden door ABN AMRO Escrow & Settlement. Die receptie betekende in de kerstsfeer komen, drankjes nuttigen en vooral veel handjes schudden met de 800 adviseurs, bankiers, investeerders en ondernemers. Toen de zaal eenmaal vol was en de champagne genuttigd was het tijd om aan te schuiven bij het grootste closing dinner van 2013.

Het diner ging van start met een amuse van grijze garnaaltjes met prei, aardappel en cantaloupe meloen. Met de cantaloupe acher de kiezen, barstte de M&A Awardsshow van 2013 los. Wie anders dan Bas van Werven kwam het podium op en heette iedereen van harte welkom. "We lijken op een keerpunt te zijn beland", aldus Van Werven, "en zo te zien heeft iedereen er weer enorm veel zin in. Vanavond reiken we 21 awards uit en zijn we bijeen om met elkaar een fantastische avond te beleven." M&A’s Willem van Oosten gaf een korte toelichting over de award-procedure, "Wie het hardste gewerkt heeft dit jaar bepalen niet wij, maar de meer dan vierhonderd mensen die de survey van de M&A Awards hebben ontvangen en zo hebben bepaald wie er straks met een award naar huis gaan. Er is grondig te werk gegaan en de stemmen zijn zeer nauwkeurig geteld.” Collega Michiel Rohlof: "Bovenal moet vanavond voor alle 800 aanwezigen een topgala worden. Namens het hele team van Alex van Groningen, van harte welkom."Na de introductie ging de eerste ronde van de M&A Awards van start, onder begeleiding van vaste M&A-awards band Born. De handen mochten bij elkaar voor de eerste zes winnaars:

Best Buy Out Manager Jan van der Tempel – Ampelmann Best PR ConsultantFrans van der Grint, Hill + Knowlton

Best Restructuring AdvisorPeter Wolterman – PwC

Best Transaction Support AdvisorEwald van Hamersveld, KPMG

Best TAS Advisor Midmarket Niek Kolkman – KPMG

Best Debt AdvisorDaan Bouwman, Nielen Schuman

Best M&A AdvisorBastiaan Vaandrager – Rothschild

Met de eerste ronde winnaars gezamenlijk op het podium, was quizmaster Bas van Werven in de gelegenheid om wat vragen te stellen. Bastiaan Vaandrager was zichtbaar content en trots op zijn hele team voor de benoeming tot Beste M&A Adviseur. Peter Wolterman van PwC betrad voor het eerst de winnaars-stage en was trots en dankbaar. Bas van Werven probeerde hier en daar nog wat dealinfo of pittige verhalen los te weken, maar zoals het echte adviseurs betaamd werd er over cliënten weinig concreets verteld. Op Frans van der Grint van Hill+Knowlton na; deze communicatiestrateeg maakte dankbaar gebruik van het moment om en passant reclame te maken voor de partijen waar hij zich voor inzet. En dat waren er nogal wat in 2013… Op naar de volgende ronde!  

Tijdens het uitstekende voorgerecht, een proeverij van voorgerechten met tartaar van zalm met gebakken kwarteleitjes, hazenpeperbonbon met rode bessengelei, paddenstoelenbavarois met appelstroop en sushi van pompoen met gebruneerde amandelen, kwamen op de 80 tafels alle mooie dealmomenten van het afgelopen jaar nog een keer langs. De M&A Awards zijn een weerzien van oude bekenden en een manier om met collega’s en cliënten het jaar af te sluiten en dat was ook dit jaar niet tegen dovemansoren gericht. Bas van Werven vroeg opnieuw aandacht, voor de tweede ronde van winnaars: 

Best Deal MidmarketIK Investment Partners – Ampelmann  

Best Post Merger Integration AdvisorJasper Knol Bruins, Deloitte 

Best M&A Advisor MidmarketOnno Sloterdijk, KPMG 

Best Venture Capital ManagerSake Bosch, Prime Ventures 

Best M&A Lawyer MidmarketHerman Kaemingk, Loyens & Loeff

Best M&A Tax AdvisorRowdy Schouten, JSA Tax Consultancy

Best Private Equity Manager MidmarketRemko Hilhorst – IK Investment Partners

Voor Herman Kaemingk was het de zevende keer op het podium maar dat gaat nooit vervelen, zo liet hij ontvallen. "Ik ben erg dankbaar voor de waardering die uit deze award spreekt en het is altijd bijzonder leuk om het werk ook vertaald te zien in een tombstone", aldus Kaemingk. In de tweede ronde meer oud-winnaars: Sake Bosch van Prime Ventures mag zich wederom een jaar lang de beste Venture Capital Manager noemen. "Het eerste kwartaal van 2014 zal net zo druk worden als heel 2013 bij elkaar", zei Bosch stellig. "Het herstel lijkt definitief en alle seinen staan op groen." Ook KPMG’s Onno Sloterdijk, de beste M&A adviseur in het midmarketsegment, sprak positief over het economisch klimaat. "Bedrijven kijken weer vooruit en herijken hun strategie in de richting van overnames. Je merkt het ook vanavond; er heerst een positief gevoel over de markt." Rowdy Schouten van JSA Tax en Jasper Knol Bruins van Deloitte behoorden, net als vorig jaar, ook dit jaar tot de winnaars in hun categorie en namen de awards dankbaar in ontvangst van de topmodellen die voor deze gelegenheid naar de Beurs van Berlage waren gekomen. Na deze 7 winnaars was het voor de bijna 800 aanwezigen tijd om zich op het hoofdgerecht te storten. Die bestond uit gegrilde en getrancheerde ossenhaas met rode wijnjus, uiensoubise (in port en room gestoofde uien), knolselderij, haricots verts, mini shiitake en krokant gebakken brunoise van aardappel. De band speelde ondertussen zwoel door en de sfeer in de zaal was opperbest. Het ideale klimaat om de laatste ronde winnaars op het podium te roepen:

Best DealJAB – D.E. Master Blenders

Best M&A DirectorIvo Lurvink, ING GroepBest Private Equity ManagerHugo van Berckel, CVC Capital PartnersBest M&A LawyerArne Grimme, De Brauw Blackstone Westbroek

Best Acquisition Finance BankerMarin Boon, Rabobank

Best ValuatorJeroen Weimer, KPMG 

Arne Grimme die na jarenlange dominantie door Jan Louis Burggraaf de award voor beste M&A Lawyer overneemt, dat resulteerde uiteraard in een groots applaus. Grimme bewees echter ook dat je dit alleen kunt bereiken door hard te werken; hij was niet aanwezig en liet de award ophalen door een kantoorgenoot, die namens Grimme zijn hartelijke dank uitsprak. De overname van D.E Master Blenders 1753 door JAB werd verkozen tot beste deal maar omdat ook vanuit de koffieproducent niemand aanwezig was, bleek De Brauw bereid even op de award te passen en meldden lead advisors Stibbe en Allen & Overy zich later om de award naar hun cliënten te brengen. Wel aanwezig en blij was Marin Boon van de Rabobank, ook dit jaar weer gekroond tot beste Acquisition Finance Banker. De vragen van Van Werven omtrent de Rabobank wist hij als volleerd politicus uitstekend te pareren en blijdschap overheerst na een roerig jaar, zo zei Boon. Ook Hugo van Berckel van CVC nam zijn award tevreden in ontvangst. Ivo Lurvink van ING is mede door de omvangrijke herstructurering van ING wereldwijd dit jaar opnieuw tot beste M&A Director gekozen. Jeroen Weimer van KPMG kwam te laat binnen om zijn award in ontvangst te nemen maar Mark Renne van Nimbus toonde zich een waar opvolger en liet zich bij het fotomoment ook graag zien.  Nog één award te gaan; een nieuwe categorie ‘Best Young Talent’, die volgens Van Werven niet kon uitblijven. "De jeugd heeft de toekomst, zeker in M&A." Die award bleek echter door René Froger tem worden uitgereikt, tijdens het afsluitende feest dat dit jaar langer en drukker dan ooit was. Met een meer dan voldaan gevoel, togen de aanwezige leaders in M&A en private equity zich daarom naar de feestelijk versierde effectenbeurszaal, alwaar het een feest der herkenning was voor alle corporates, investeerders en adviseurs.

Best Young TalentLaura de Jong – AKD 

Uit handen van ABN AMRO Escrow & Settlement’s Lout Lapidaire kreeg een zichtbaar emotionele Laura De Jong een cheque van 2500 euro aangeboden, waarmee Oxfam Novib hele nobele doelen gaat nastreven. Laura is de eerste in een rij van winnnende jonge talenten en ook volgend jaar wil de M&A Community de nadrukkelijke betrokkenheid van een jonge generatie bij de M&A Awards stimuleren. 

Tijdens het afsluitende feest werden successen gevierd en nieuwe deals in de week gelegd. Iedereen was er en kon in informele sfeer en de nodige drank met elkaar ‘in discussie’. René Froger en zijn Frogettes kregen zelfs de meest stijve spieren aan het dansen en het feest ging tot in de late uurtjes door. Het jaar 2013 is alvast afgesloten. Op naar een succesvol en winstgevend 2014. Als we de aanwezigen mogen geloven zal 2014 eindelijk dat herstel brengen waar iedereen al jaren op wacht. Eén ding is in ieder geval zeker: op 11 december 2014 komt de gehele M&A en private equity wereld wederom bij elkaar: de M&A Awards zijn hét feestje voor corporate Nederland. Tot volgend jaar! 

——————————————————————————————————–Gaat u in 2014 ook een overname doen, private equity of financiering aantrekken?Maximaliseer uw kans op succes. Schakel daarom altijd de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 3 tips:1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 15 januari 2014Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2014? Wie is met welke deal bezig? Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het op de Nieuwjaarsborrel bij De Brauw met sprekers Jaska de Bakker (CFO Royal HaskoningDHV) en Hugo Peek (Head of M&A ABN AMRO). Proost op een succesvol 2014 met leden van de M&A Community en CFO Association. Meld u hier aan. 2. Vind alle winnaars in de M&A DatabaseWie deed in 2013 welke deal? Wie hebben geadviseerd? Wie hebben gefinancierd? De M&A Database levert de antwoorden. Leden van de M&A Community hebben toegang tot het overzicht van alle deals, de betrokken adviseurs en achtergronden. Leden sturen en bekijken eenvoudig deals. Bekijk direct de M&A Database.3. Word ook lid van de M&A CommunityDe mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community kansen op kennis, netwerk en carrière tijdens M&A Forums, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Magazine en in de Who = Who in M&A en Private Equity. Word dus lid. Meld u vandaag nog aan via MenA.nl.