Accountancy niet dé weg naar de top

Accountancy is niet het meest voorkomende diploma onder Britse CEO’s, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. Verder zijn er minder CEO’s met een diploma en worden interne promoties steeds belangrijker.

Bedrijfskunde en registeraccountancy zijn de meest voorkomende diploma’s onder CEO’s in het Verenigd Koninkrijk. 25 procent van de FTSE-CEO’s is een Master of Business Administration en 20 procent een Chartered Accountant. Andere diploma’s komen beduidend minder vaak voor.

Lees ook: Slimmer. Beter. Sneller: concurrentievoordeel dankzij data

‘De bevindingen tonen’, schrijft Robert Half, ‘dat, hoewel ondernemingen perioden van intense technologische verandering ondergaan zoals digitalisering en automatisering, traditionele bedrijfstechnische en financiële kwalificaties nog van substantiële waarde zijn voor de toonaangevende ondernemingen van het Verenigd Koninkrijk.’

Slechts vijf procent van de CEO’s heeft een doctoraat, terwijl dat in 2014 nog 10 procent was. 8 procent heeft een masterdiploma, een kleine toename sinds vorig jaar. Over het geheel genomen neemt het aantal CEO’s met een diploma af.

Interne promoties worden daarnaast steeds belangrijker. Bij 70 procent van de nieuwe aanstellingen vorig jaar en bijna de helft van alle CEO-aanstellingen was er sprake van een interne promotie. 15 procent van de CEO’s heeft bovendien altijd voor hetzelfde bedrijf gewerkt, een getal dat elk jaar is toegenomen sinds het 7 procent was in 2015.