ASML staakt China-leveringen op Amerikaans verzoek

Geopolitieke druk op chipfabrikant in beeld.

Op verzoek van de Amerikanen heeft chipmachinefabrikant ASML leveringen aan China geannuleerd nog voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk ingingen die het Veldhovense bedrijf kreeg opgelegd. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg had ASML vergunningen om tot eind vorig jaar een aantal geavanceerde duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, maar verzochten Amerikaanse functionarissen het bedrijf daarvan af te zien. En daar zou gehoor aan zijn gegeven.

  • ASML annuleert chipmachineleveringen aan China op verzoek van Amerikaanse functionarissen, vóór de ingang van exportbeperkingen.
  • Geopolitieke spanningen tussen de VS en China brengen ASML in het middelpunt, met Amerikaanse zorgen over geavanceerde chiptechnologie.
  • Onduidelijkheid over het aantal geannuleerde machines, maar ASML stelt bereidheid om exportregels te volgen en verwacht geen financiële gevolgen voor 2023.

Volgens Bloomberg is onduidelijk hoeveel machines, die tientallen miljoenen per stuk kosten, uiteindelijk niet zijn verscheept. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benaderde de Nederlandse regering eind vorig jaar over de zaak. Maar volgens de anonieme bronnen werd Sullivan gevraagd direct contact hierover op te nemen met ASML. Zowel de Amerikaanse regering, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als een woordvoerster van ASML wil tegenover Bloomberg niet op de kwestie reageren.

[Artikel gaat verder na deze alinea]

Lees ook: 

"In recente gesprekken met de Amerikaanse overheid heeft ASML verdere opheldering gekregen over de reikwijdte en impact van de Amerikaanse exportcontroleregels", aldus ASML in een verklaring op de website. Het bedrijf meldt dat de jongste Amerikaanse exportregels van halverwege oktober beperkingen opleggen voor bepaalde duv-systemen aan "een beperkt aantal geavanceerde productiefaciliteiten".

De duv-systemen zijn de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt. De afkorting staat voor 'deep ultraviolet'.

ASML zegt verder volledig bereid te zijn zich aan de exportregels te houden. De chipmachinereus meldt tevens geen gevolgen te verwachten voor de financiële verwachtingen over 2023.

Vergunningen

Persbureau Bloomberg meldde maandag dat ASML vergunningen had om nog tot eind vorig jaar een aantal duv-machines aan Chinese bedrijven te leveren, voordat de exportbeperkingen daadwerkelijk ingingen die het Veldhovense bedrijf eerder kreeg opgelegd. Maar volgens anonieme bronnen waren het Amerikaanse functionarissen die het bedrijf verzochten daarvan af te zien. En daar zou ook gehoor aan zijn gegeven.

Volgens Bloomberg is onduidelijk hoeveel machines, die tientallen miljoenen per stuk kosten, uiteindelijk niet zijn verscheept. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benaderde de Nederlandse regering eind vorig jaar over de zaak. Maar volgens de anonieme bronnen werd Sullivan gevraagd direct contact hierover op te nemen met ASML. Zowel de Amerikaanse regering als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegenover Bloomberg niet op de kwestie reageren.

Middelpunt geopolitieke spanningen

ASML is koploper in de wereld voor de ontwikkeling van chipmachines. De apparatuur voor halfgeleiders wordt gebruikt om chips te maken voor uiteenlopende toepassingen zoals smartphones, servers, elektrische auto's en geavanceerde militaire apparatuur. Mede hierdoor kwam ASML in de afgelopen jaren in het middelpunt te staan van de geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen willen dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen de chips kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen