Automatisering van betalingen bespaart finance 500 arbeidsuren

Zorgen over cybersecurity-risico's bij het automatiseren.

CFO's en andere finance executives leggen, gezien de economische omstandigheden, prioriteit bij betalingsverwerking en bankkosten, zo meldt cfo.com. Technologie kan echter meer doen dan alleen verbeteren hoe organisaties inkomsten innen en hun kasstromen beheren.

Door geautomatiseerde betalingsverwerkingssystemen, waarin financiële executives hopen meer te investeren volgens de CFO’s 2023 Outlook Survey, worden overbodige taken verminderd, waardoor financiële teams zich kunnen blijven concentreren op andere gebieden.

Volgens nieuw onderzoek van het American Express’ Amex Trendex: B2B Edition rapport, dat meer dan 5.000 bedrijven ondervroeg, bespaart betalingsautomatisering aanzienlijk aantal arbeidsuren voor financiële teams. Zesendertig procent van de Amerikaanse bedrijven gaf aan dat betalingsautomatisering tijd bespaart voor hun finance teams, met een gemiddelde besparing van bijna 10 uur per week, wat meer dan 500 uur per jaar betekent.

Bijna 68% van de respondenten gaf aan de plannen te hebben om hun betalingen aan leveranciers te gaan automatiseren of verder te automatiseren, 12 procentpunten meer dan vorig jaar. Tweeënzeventig procent richt zich op het automatiseren van facturen en inkooporders (vorig jaar was dit 63%).

Cybersecurity Zorgen en een Onzekere Toekomst

Naast de druk om betalingsprocessen te automatiseren, zijn de meeste executives zich bewust van de cybersecurity-risico's waaraan een bedrijf zich blootstelt als het implementatieproces slecht wordt uitgevoerd, dus investeren ze in fraudebeschermingsoplossingen om betalingen veilig te houden.

Lees ook: CFO’s en controllers moeten samen werken aan financiële automatisering

Meer dan 79% van de door Amex ondervraagde bedrijven zei dat het verbeteren van de veiligheid rond betalingen komend jaar een topprioriteit is, omdat de nieuwe technologieën ook beschikbaar zijn voor cybercriminelen. Uit gegevens blijkt dat de meeste executives hiervan op de hoogte zijn, met bijna 65% van de respondenten die financiële fraude als een belangrijke zorg voor hun bedrijf zien.

Ondanks vele "onbekenden" in de economische vooruitzichten, zijn veel executives gefocust op plannen om nieuwe technologieën te integreren door een algehele toename in uitgaven. Van de 61% van de Amerikaanse bedrijven die verwachten in de komende zes maanden meer aan technologie uit te geven, zei meer dan 68% dat de wens om meer uit te geven komt met de hoop om de productiviteit te verbeteren.

Technologiebudgetten worden niet alleen aan producten toegewezen, maar ook aan zakelijke en professionele diensten. Bijna de helft (47%) van de ondervraagde bedrijven geeft meer uit aan dergelijke diensten, en 42% daarvan wijdt dit aan uitgaven aan IT- en technologieconsultants.

Gerelateerde artikelen