Blockchain-reis

Meer dan 19.000 dollar. De koers van de bitcoin bereikte in december een recordhoogte. Nieuwssites staan vol met berichten over de explosieve groei en inmiddels ook weer sterke waardedaling van de cryptomunt. En hoewel deskundigen wijzen op de kans van een crash en op veiligheidsissues, maakt de ontwikkeling wel duidelijk dat de wereld van het betalingsverkeer volop in beweging is. 

De bitcoin is lang niet de enige cryptocurrency. Digitale munten schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze maken gebruik van de blockchaintechnologie, die iedere stap in het betalingsproces in de gaten houdt en vastlegt. Dit zou betalingen sneller, makkelijker en goedkoper moeten maken. Het toezicht kan beter en bijna real time worden. Ook internationaal betalingsverkeer kan ervan profiteren, doordat snelheid en transparantie toenemen.

Eerste grote toepassing blockchain

Het is dan ook niet gek dat American Express onlangs een samenwerking met Ripple is aangegaan voor Amerikaanse Corporate klanten die betalingen doen aan leveranciers in het Verenigd Koninkrijk. Ripple is een Amerikaanse fintech-startup, die voor betalingen gebruik maakt van de blockchain. Persbureau Reuters noemde de samenwerking één van de eerste grote toepassingen van de technologie. Ook de Spaanse bank Santander is aangesloten bij het initiatief, dat gericht is op het ondersteunen van zakelijke betalingen. 

“American Express heeft een lange historie in het integreren van nieuwe technologie in innovatieve producten en services die de ervaring van de klant verbeteren”, zei onze Chief Information Officer bij de presentatie van het partnerschap. En dat is precies wat er gebeurt. Ripple kan betalingen spoediger en sneller laten verlopen via de blockchaintechnologie. Maar dan wel met de veiligheid die je van ons mag verwachten. Een innovatie dus die draait om het vereenvoudigen van het betalingsverkeer. Zoals tegenwoordig ook onze werkkapitaal-oplossingen gebruikt kunnen worden door bedrijven van wie leveranciers niet aangesloten zijn op ons netwerk. Dit maakt deze faciliteit voor een grotere groep klanten aantrekkelijk en betalen makkelijker. 

Open voor verandering

Tijdens congressen en events in de bedrijfswereld die ik de afgelopen jaren bezocht, kwam vaak de boodschap dat bedrijven en werknemers open moeten staan voor nieuwe ontwikkelingen en  persoonlijke groei. Net zoals het belangrijk is dat ieder bedrijf een open houding heeft richting nieuwe technologie en nieuwe vooruitstrevende spelers op de markt. 

In dat licht moet u deze stap zien. Dat we een samenwerking zijn aangegaan met Ripple, betekent nog niet dat deze service direct in Nederland beschikbaar is. Wel betekent het dat American Express niet stil zit. We volgen de ontwikkelingen op de betaalmarkt op de voet en starten nog meer nieuwe initiatieven. We werken reeds samen met een fintechbedrijf voor internationale betalingen. We kunnen hierdoor sneller iedere willekeurige leverancier uitbetalen, zonder dat deze een overeenkomst met American Express hoeft aan te gaan. De samenwerking met Ripple en Santander is de volgende stap op een reis, die pas net begonnen is.  

Sander Vrolijk is Manager Business Development Nederland bij American Express

Lees ook: “Alternatieve financiering welkome aanvulling”