Carr met stap naar Reckitt terug in consumentengoederen

Als winnaar CFO Award 2017 inderdaad CFO wordt bij Reckitt Benckiser is de cirkel voor hem rond. Hij keert weer terug in de consumentengoederen.

Werd vorige maand bekend dat Jeff Carr komend voorjaar stopt bij Ahold Delhaize. Het lijkt er nu op dat Carr de nieuwe CFO wordt van Reckitt Benckiser. De benoeming is nog niet officieel aangekondigd, maar werd door Sky News wel al gemeld.

Lees ook: CFO Award 2017 voor Jeff Carr (Ahold Delhaize)

CFO-wissel Reckitt Benckiser

Het in het VK gevestigde concern ontstond eind jaren negentig uit een fusie van het Britse Reckitt en het Nederlandse Benckiser. Bij het bedrijf is op dit moment een wisseling aan de top gaande. CEO Rakesh Kapoor maakte deze zomer al plaats voor Laxman Narasimhan. Narasimhan zou de huidige CFO Adrian Hennah nu willen vervangen door Carr.

Reckitt is eigenaar van een reeks bekende consumentenmerken. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakproducten van Dettol, Vanish en Calgon, maar ook aan producten voor persoonlijke hygiëne en gezondheid zoals Clearasil, Nurofen en condoommerk Durex. Het bedrijf draaide de laatste jaren onder CEO Kapoor en CFO Hennah echter matig. Er was sprake van een stapeling aan incidentele tegenvallers die de beurskoers onder druk hebben gezet. In 2017 had Reckitt te maken met een cyberaanval en vorig jaar waren er problemen met de productie van babymelk in Nijmegen.

Jeff Carr keert terug in consumentengoederen

Als de CFO-positie bij Reckitt inderdaad zijn nieuwe rol wordt keert Carr terug in de sector waar hij zijn loopbaan begon. Hij startte bij Unilever en had daarna verschillende senior finance rollen bij onder anderen Reckitt Benckiser.

In 2005 stapte Carr over naar de vervoerssector. Eerst was hij vier jaar group finance director bij Easyjet, daarna bij FirstGroup, een onderneming die in het VK en de VS bus- en treinvervoer verzorgt. In 2011 stapt hij over naar Ahold en kwam zo terecht in de retail.

Cirkel voor Jeff Carr weer rond

Ruime ervaring in andere sectoren komt vrij veel voor in het carrièrepad van CFO’s in de consumentengoederen. Zo was François-Xavier Roger, de CFO van Nestlé eerder al CFO van de Japanse farmaceut Takeda en telecombedrijf Millicom. Unilever-CFO Graeme Pitkethly begon zijn carrière als accountant bij PWC en werkte daarna bij Flag Telecom om in 2002 de stap naar het levensmiddelenconcern te maken.

Toch is de professionele levenswandel van Carr uitzonderlijk te noemen. Van consumentengoederen, naar vervoer, naar retail en weer terug naar de consumentengoederen: de cirkel is voor de Ahold Delhaize CFO weer rond.

Naam: Jeff Carr
Geboortejaar: 1961
Burgerlijke staat/kinderen: gescheiden, twee dochters
Woonplaats: Amsterdam
Krijgt energie van: I love to jog (not run!) Het helpt me ontspannen en geeft me energie voor de dag
Meest geleerd van: mijn dochters
Vakantieland: Portugal
Vrije tijd: golf en skiën
Auto: BMW
Muziek: Vooral oudere muziek (1970’s/80’s)
Favoriete film: The last of the Mohicans
Laatst gelezen boek: Red Sparrow, ik lees vooral spionageromans

Lees ook: CFO Profiel: Jeff Carr
Bekijk de CFO100