CFO Award 2017 voor Jeff Carr (Ahold Delhaize)

Jeff Carr heeft een CFO Award gewonnen. De CFO van Ahold Delhaize kreeg de prijs tijdens de afsluiting van CFO Day 2017 in Huis ter Duin.

>> Bekijk hier alle foto's van de CFO Day 2017. 
>> Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards-winnaars in het FD.
>> Lees ook het verslag van CFO Day 2017

Dit jaar werden er twee CFO Awards uitgereikt. Naast Carr viel ook Ron Hemmer (CFO Hunkemöller) in de prijzen. Jack de Kreij (CFO Vopak) ontving woensdag een CFO Lifetime Achievement Award. De prijzen werden uitgereikt door jurylid Bert Groenewegen, CFO van de NS en in 2013 zelf winnaar van een CFO Award.

Carr is sinds 2011 CFO van wat toen nog Ahold was. Het boekhoudschandaal uit 2003 ligt dan nog vers in het geheugen van het bedrijf en heeft op die manier nog steeds grote invloed op de bedrijfsvoering. Dit  leidt soms tot risicomijdend gedrag. Carr heeft mede bijgedragen aan een cultuurverandering binnen het bedrijf.

Carr verdient volgens de jury een CFO Award vanwege de volgende redenen:

Groeimotor

Carr is een ondernemende CFO met veel kennis van de business en een aanjager van groei. Zo is hij de drager van het Simplicity-programma. Hierdoor wordt de structuur van de organisatie minder complex en opereert de organisatie efficiënter. Hetgeen leidt tot grotere marges en een verbeterde vrije kasstroom. Dit wordt dan weer gebruikt om te investeren in groei. Als deel van de versimpeling van de organisatie heeft Carr het IT-landschap aangepakt, versimpeld en geüniformeerd. De CFO heeft de organisatie ook in staat gesteld en aangemoedigd te investeren in haar online ontwikkeling (Bol.com, AH.nl, Peapod).

Cultuurverandering

Carr heeft bijgedragen aan een cultuurverandering binnen Ahold Delhaize. Dit heeft hij gedaan door een gedegen finance functie op te zetten die helderheid biedt, inzicht geeft en vertrouwen schept. Door deze solide basis te creëren, heeft hij er mede voor gezorgd dat het bedrijf weer risico’s durft te nemen. Dit leidde meest recent tot bijvoorbeeld de fusie tussen Ahold en Delhaize. Ook inzake online activiteiten gaat Carr de onzekerheden die dit met zich meebrengt niet uit de weg, maar moedigt hij de organisatie aan en geeft hij haar vertrouwen om nieuwe paden te bewandelen.

Vertrouwen analisten

Carr is een goede communicator die veel vertrouwen geniet onder analisten en beleggers. Hij wist hen te overtuigen van zijn nieuwe financiële strategie en de resultaten spreken inmiddels voor zich. Het bedrijf heeft moedige beslissingen genomen om weer nieuwe groei te bereiken. Carr weet analisten en beleggers hierin mee te nemen.  

CFO Awards

Ieder jaar worden namens de CFO Association de CFO Awards uitgereikt aan de CFO‘s die het beste met de uitdagingen en kansen van de huidige tijd om zijn gegaan. Samen met de CFO community stelt CFO Magazine een longlist op waaruit de jury een keuze maakt. Uiteindelijk gaat het bij de awards om de duidelijk positieve impact die de CFO heeft gehad op de onderneming en de voorbeeldrol die hij of zij vervult voor peers. Vorig jaar vielen Els de Groot en Jaska de Bakker in de prijzen.

Jury 

De jury van de CFO Awards bestaat uit: 
-Petri Hofsté, commissaris bij onder andere Achmea, KasBank, Fugro, BNG Bank en bestuurder Nyenrode Foundation. 
-Renier Vree, CFO van Arcadis en winnaar van de Special Achievement Award 2015
-Bert Groenewegen, CFO van NS, voormalig CFO van Ziggo en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
-Leendert van Reeuwijk, CFO van Vlisco, voormalig CFO Van Gamma Holding en winnaar van de Special Achievement Award 2013 
-Pieter de Jong, partner en managing director Benelux bij 3i Private Equity
-Frans van der Grint, Financial+M&A Practice Director Europe bij Hill+Knowlton Strategies

Criteria

De criteria van de CFO Award zijn:

-De CFO heeft een buitengewone prestatie geleverd
-De CFO heeft een verandering binnen finance teweeg gebracht
-De CFO is een hervormer wiens ideeën invloed hebben gehad binnen de organisatie
-De CFO is zichtbaar naar de buitenwereld en is een rolmodel voor de ontwikkeling van de CFO-functie