CBS: Bedrijven investeren bijna 3 procent minder

Investeringsomstandigheden ongunstig voor ondernemingen.

Bedrijven hebben in februari 2,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen en machines werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In personenauto’s werd daarentegen meer geïnvesteerd. In januari namen de bedrijfsinvesteringen nog met 4,4 procent af.

De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiële markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Februari had dit jaar een werkdag meer dan in 2023. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook: 


Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in april even ongunstig zijn als in februari. Dat komt doordat de daling van de export van goederen groter was en producenten negatiever waren over de orderportefeuille. De stijging van de aandelenkoersen was echter groter en het consumentenvertrouwen was minder negatief. (ANP)

Gerelateerde artikelen