De 7 grootste risico’s in finance

Strenger toezicht blijkt voor CFO's wereldwijd de grootste zorg te zijn. Waar zijn ze nog meer bezorgd over?

Het werkterrein van CFO’s wordt beïnvloed door talloze factoren, van geopolitieke spanningen tot wereldwijde cyberdreigingen. Deze en andere risico’s worden nog eens versterkt door het hoge tempo waarin de wereld verandert, waardoor het steeds moeilijker wordt risico’s in kaart te brengen en te managen.

“Op dit moment verandert er meer in de politiek, de economie en de wet- en regelgeving dan ik ooit eerder in mijn meer dan dertig jaar in finance heb zien gebeuren”, zegt Robynne Sisco, CFO bij Workday. “Dat betekent dat CFO’s en hun teams in staat moeten zijn zich snel aan te passen en snel te reageren op veranderingen zodra die zich voordoen.”


Auteur Rob Cools is Product Marketing Director bij Workday
Lees ook: Zo kan finance de business wel bijhouden

Wat zijn de risico’s waar CFO’s het meest van wakker liggen? In het internationale onderzoek ‘Finance Redefined’ ondervroeg Workday meer dan 670 CFO’s en senior finance managers uit verschillende sectoren. Hieruit blijkt dat vooral strenger toezicht een groot punt van zorg is. Dit zijn de zeven punten die gezien worden als de belangrijkste risico’s:

  • Strenger toezicht
  • Snelle technologische veranderingen/digitale disruptie
  • Politieke risico’s en onzekerheden
  • Cybersecurity 
  • Onzekere economische omstandigheden
  • Data privacy 
  • Onvoorspelbare financiële markten

Laten we deze risico’s eens verder uitlichten.

Strenger toezicht

De wet- en regelgeving wordt steeds complexer. Het is dan ook geen verrassing dat het groeiend aantal regels en het steeds strenger wordende toezicht als grootste zorg worden genoemd. Veranderende wetgeving beïnvloedt bedrijven wereldwijd continu, van belastinghervorming in de Verenigde Staten tot een hernieuwde focus op cybersecurity in Azië. Dichter bij huis zorgen de PSD2 en GDPR voor grote veranderingen. Nu wetgeving uitgebreider en ingewikkelder wordt, moeten CFO’s ervoor zorgen dat hun organisaties agile zijn, zodat voldoen aan nieuwe regels steeds snel en eenvoudig gerealiseerd kan worden. 

Snelle technologische veranderingen/digitale disruptie

Punt twee op de lijst, het hoge tempo van technologische ontwikkelingen, heeft voor CFO’s twee belangrijke risico’s.

Wanneer bedrijven de veranderingen in technologische ontwikkelingen niet bij kunnen houden, levert dat allereerst risico’s op voor het bedrijf in het algemeen. Wanneer bedrijven niet de snelheid of efficiëntie hebben om snel beslissingen te kunnen nemen, raken ze achterop bij concurrenten en wordt het businessmodel van de onderneming onder druk gezet. Het is van belang dat CFO’s nauwere samenwerking zoeken met andere afdelingen binnen het bedrijf. Aan de ene kant om te zien hoe het technologische landschap verandert en aan de andere kant om beslissingen te kunnen nemen over benodigde investeringen om groei en innovatie te stimuleren. 

Daarnaast loopt ook de financiële afdeling zelf het risico achter te blijven op nieuwe technologieën als automatisering en data-analyse. Dankzij deze technologieën zijn financieel managers in staat hun operationele prestaties te verbeteren en kunnen ze innovaties zoals geavanceerde analytics inzetten en aanmoedigen. In de toekomst zullen ontwikkelingen op het gebied van AI en automatisering door robots de werklast aanzienlijk verlagen en bovendien financieel managers in staat stellen effectievere besluiten te nemen.

CFO’s zullen een eigen referentiekader rond de nieuwste technologie moeten ontwikkelen. Daarnaast moeten ze werken aan de digitale vaardigheden van hun teams, door nieuwe talenten aan te nemen en de huidige medewerkers bij te scholen.

Politieke risico’s en onzekerheden

Hoewel van CFO’s verwacht wordt dat de politiek hun besluiten niet beïnvloedt, speelt politiek wel degelijk een belangrijke rol in de agenda van de C-suite. Of zoals KPMG het beschreef in het rapport 'The CEO as Chief Geopolitical Officer': “Het huidige geopolitieke klimaat is niet te vergelijken met eerdere situaties. CEO’s bevinden zich middenin een steeds complexer geopolitiek systeem dat blijft versnellen, met maar weinig vangnetten.”

Er zijn veel ontwikkelingen die de huidige markt beïnvloeden en die we in de gaten moeten houden, zoals de toenemende territoriale driften van nationale overheden. Met nog maar één jaar te gaan tot Brexit, hangen de gevolgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk dreigend boven Europa. In de ‘CFO Survey’ van Deloitte van Q4 2017 wordt de Brexit zelfs genoemd als het grootste risico waar met name Britse CFO’s mee te maken krijgen. Bijna driekwart (73%) van hen voorspelt een slechter bedrijfsklimaat wanneer het VK de EU verlaat – in Q1 van datzelfde jaar was dat nog maar 60%.

Cybersecurity 

Cybersecurity neemt een vierde plaats in op de lijst met risico’s. In de afgelopen jaren zagen we op de voorpagina’s talloze cyberaanvallen voorbijkomen. Van de Bangladesh-bankaanvallen in 2016, die resulteerden in een verlies van 81 miljoen dollar, tot de WannaCry ransomware-aanval van vorig jaar, die 200.000 computers in 150 landen trof. 

Bedrijven die het slachtoffer worden van een cyberaanval krijgen te maken met hoge schadeposten en reputatieschade. Vorig jaar maakten diverse grote multinationals honderden miljoenen dollars aan kosten na een serie aanvallen waarbij gebruik gemaakt werd van NotPetya malware. In het ‘Cost of Cybercrime’ onderzoek van Accenture uit 2017 werden de wereldwijde kosten door cybercrime geraamd op 11,7 miljoen dollar: een stijging van 27,4% ten opzichte van 2016.

Het is niet altijd eenvoudig de impact van een mogelijke aanval in te perken. Uit onderzoek van BAE Systems, ‘The Intelligence Disconnect’, blijkt dat er binnen bedrijven veel onduidelijkheid bestaat over wie verantwoordelijk is na een eventuele aanval. 35% van de respondenten met een C-level functie geeft daarin aan dat de verantwoordelijkheid bij het IT-team ligt, terwijl slechts 19% van de IT-managers daar hetzelfde over denkt. Het rapport noemt het essentieel dat bedrijven de onduidelijkheden over deze verantwoordelijkheden wegnemen. 

Onzekere economische omstandigheden

Over het geheel genomen zijn de economische omstandigheden in de afgelopen jaren verbeterd: de wereldwijde economische groei nam in het afgelopen jaar toe met 3%, het hoogste percentage sinds 2011. Toch wisselen de stabiliteit en marktomstandigheden in sommige regio’s meer dan op andere plekken.

De ‘Q4 2017 Global Economics Conditions Survey’ van ACCA en IMA laat wereldwijd een divers plaatje zien. Het vertrouwen in de economie is het grootst in Centraal- en Zuid-Amerika, gevolgd door Noord-Amerika en het zuiden van Azië, en het laagst in de Caraïben en het Midden-Oosten. 

Data privacy 

Naast het risico van een cyberaanval, houdt ook het risico van een (mogelijk) datalek de gemoederen van de CFO’s bezig. Uit het eerdergenoemde rapport van BAE Systems blijkt dat diefstal van klantgegevens, of persoonlijke data bij een cyberaanval, voor IT-managers één van de grootste zorgen is. Voor de C-level respondenten stond dit risico op plek twee in de lijst. Tegelijkertijd worden bedrijven geconfronteerd met steeds striktere regelgeving rondom gegevensbescherming, zoals de GDPR.

Onvoorspelbare financiële markten

Veranderingen op de financiële markten staan onderaan het lijstje, mede door de stabiliteit van de afgelopen paar jaar. Toch is toegang tot data en informatie over schommelingen op de markt voor CFO’s nog steeds cruciaal, zeker bij het nemen van belangrijke investeringsbeslissingen.

Gebrek aan veerkracht

Terwijl CFO’s rekening moeten houden met meer risico’s dan ooit, is slechts 39% van de financieel managers ‘zeer zelfverzekerd’ over zijn/haar mogelijkheden om de belangrijkste risico’s te managen, blijkt uit het Workday-onderzoek. Om daar verandering in te brengen, moeten financieel managers ervoor zorgen dat risico-inschattingen een standaard onderdeel worden van beslissingen rondom businessplanning. De juiste technologie – en de juiste vaardigheden – kunnen daarbij helpen.

Het volledige Engelstalige rapport, ‘Finance Redefined’, is te vinden op de website van Workday.
 

Gerelateerde artikelen