De CFO als technology evangelist

De zich in snel tempo voltrekkende digitalisering bij organisaties wereldwijd, vraagt om een herdefiniëring van de rol van de CFO in de onderneming. Onderzoek in opdracht van Accenture en Oracle onder meer dan 1200 CFO’s en andere bestuurders wijst uit dat CFO’s graag een sturende rol willen spelen in de weg naar succesvolle digitale transformatie.

Dee Houchen, senior Product Marketing Director Applications ERP bij Oracle vertelt over het onderzoek: “Een explosie van beschikbare informatie en nieuwe manieren van samenwerken, zorgen ervoor dat de CFO zich idealiter niet langer meer exclusief bezighoudt met het bewaken van de kosten. De moderne CFO is constant op zoek naar nieuwe businessmodellen. Met zijn vlijmscherpe analytische inzichten kan hij de andere functies binnen het bedrijf van dienst zijn in het aanboren van nieuwe bronnen van omzet en winst.” 4 Kerntaken van de nieuwe CFO Om zijn nieuwe taak optimaal te vervullen definieert de studie 4 rollen die de CFO van de toekomst aan kan nemen:1. De technology evangelist: Steeds meer CFO’s treden op als aanvoerder van bedrijfsbrede transformatie projecten. De CFO is hier met zijn analytische inzichten bij uitstek geschikt voor.2. De CFO als partner voor andere business units in het ontwikkelen van hun strategie3. Hij geeft inzichten aan de rest van de organisatie: De moderne CFO kijkt vooruit en blijft niet steken bij het presenteren van historische data van de onderneming. Hij kan als geen ander het verhaal achter de cijfers vertellen en zo mede de koers van het bedrijf bepalen.4. De moderne CFO draagt bij aan het opvoeren van de efficiency van de operatieDee Houchen erkent dat er nogal wat overlap zit in de verschillende rollen die zijn gedefinieerd. “centraal staat dat we hebben gemerkt dat de moderne CFO de business breder wil dienen. Het optimaal inzetten van technologische mogelijkheden zoals cloudoplossingen helpt hen daarbij.” Digitaliseren blijkt in de praktijk lastigDe cijfers spreken voor zich: 3 van de 4 ondervraagde finance executives gelooft dat nieuwe technologie zoals de cloud, mobiel en social media de manier waarop ze hun vak uitoefenen zal veranderen. Opvallend is echter dat 30 procent van de financiële bestuurders aangeeft dat hun bedrijfsprocessen nog altijd niet gedigitaliseerd zijn. “Veel ondernemingen hebben inderdaad nog een lange weg te gaan”, beaamt Houchen. “Veel organisaties hebben in het verleden al veel geïnvesteerd in oude systemen en zijn er huiverig voor ze te vervangen. Bovendien kregen we van veel respondenten van ons onderzoek terug dat nieuwe technologie onvoldoende prioriteit heeft bij het bestuur.”Deze andere tijden vragen bovendien om meer communicatieve vaardigheden van de CFO en zijn gehele financiële afdeling. “Finance beschikt over het inzicht om de rest van de business te ondersteunen bij het inschatten van de impact van maatregelen die ze nemen. De moderne CFO is als geen ander in staat om data te interpreteren en te vertalen naar inzichten die de gehele business helpen.” Bent u een Finance leader voor het digitale tijdperk?Ontmoet Dee Houchen tijdens de CFO Day op 5 juni waar zij samen met Coen Reinders, Director Finance & Control Schiphol Group een workshop zal verzorgen.   

Schrijf u hier in voor de CFO Day.   

__________________________________________________________________________________

Association voor CFO’s en FD’s  De CFO Association is dé exclusieve community van CFO’s en FD’s in Nederland. De CFO Association biedt u een schat aan ervaring, kennis en inspiratie. Word lid van ‘s lands grootste peer to peer adviesbureau en laat u adviseren door de top CFO’s van Nederland.

Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en congressen CFO Day en Finance Transformation. Topevenementen vol inspiratie, interactie, know-how, hoog niveau aan hospitality en netwerken met collega CFO’s en Finance Directors. Dit is netwerken op topniveau. 

 

Bekijk de komende evenementen van de CFO Association.

 

Word direct lid van de CFO Association. 

 

Gerelateerde artikelen