De nieuwe rol van de CFO in een technologiegedreven wereld

Finance staat op een kruispunt van verandering en innovatie.

Tekst: Elif Boorn, Regional Sales Director bij Workday

In een tijd waarin elke klik, swipe en beslissing leidt tot het genereren van data, bevinden CFO’s zich op een kruispunt van verandering en innovatie. Er wordt verwacht dat ze verder kijken dan traditioneel financieel management en zich ontwikkelen tot architect van duurzame groei. Dit maakt dat moderne technologieën zoals Artificiële Intelligentie (AI) niet langer een optionele luxe zijn, maar een essentiële schakel. In dit artikel bespreekt Elif Boorn van Workday hoe CFO’s, gewapend met data-inzichten, aanpassingsvermogen en een talentvol team, kunnen floreren in deze nieuwe wereld.

Van financiële gatekeeper tot strategisch partner: drie bouwstenen

De CFO’s van gisteren richtten zich voornamelijk op het bijhouden van waarde en het rapporteren over het verleden, terwijl de CFO’s van morgen waarde moeten creëren en anticiperen op wat komt. Dit vereist drie belangrijke bouwstenen: het hebben van inzicht op het juiste moment in de juiste data, het vermogen om strategie, doelen en processen snel aan te passen aan veranderende omstandigheden en het beschikken over het juiste talent.

De juiste inzichten

Het verkrijgen van nauwkeurige en tijdige inzichten is essentieel om effectieve strategische beslissingen te nemen. AI stelt financeteams in staat om complexe data snel te analyseren en om te zetten in waardevolle inzichten. Dit helpt om belangrijke patronen te identificeren en risico’s te beperken. Door realtime data en voorspellende analyses te gebruiken, kunnen financiële leiders strategische aanpassingen maken die de bedrijfsprestaties verbeteren en concurrerend voordeel bieden.

Aanpassingsvermogen

AI biedt de benodigde inzichten, maar een bedrijf moet wel over het verandervermogen beschikken om deze inzichten effectief toe te passen. CFO’s en hun teams moeten in staat zijn bedrijfsprocessen, doelen en strategieën snel te veranderen. Dit vereist flexibel ingerichte bedrijfsprocessen en moderne tooling waarbmee de financiële functie zelf de leiding kan nemen, met minder afhankelijkheid van IT-afdelingen. Overigens is dit aanpassingsvermogen niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van bedrijfscultuur.

Het juiste talent

De overgang naar een datagedreven en technologisch geavanceerde financiële functie vraagt om nieuwe vaardigheden en competenties. CFO’s staan voor de uitdaging om talent aan te trekken en te ontwikkelen dat niet alleen bekwaam is in finance, maar ook in data-analyse, AI en ML. Het gaat hierbij niet alleen om het aantrekken van nieuw talent, maar ook om het vergroten van de vaardigheden van het huidige personeelsbestand. Investeren in voortdurende training en ontwikkeling van moderne vaardigheden is daarom een derde bouwsteen om de financefunctie voor te bereiden op de toekomst.

De rol van technologie

De juiste technologie is essentieel bij elk van de drie eerder genoemde bouwstenen. Moderne, cloudgebaseerde financiële tools zoals die van Workday, stellen CFO’s in staat om snel inzicht te krijgen uit complexe data dankzij geavanceerde AI-analyses. Deze inzichten zijn cruciaal voor het nemen van strategische beslissingen in een veranderende markt. Daarnaast maakt de flexibele en schaalbare aard van niet-legacy technologie het mogelijk om processen en strategieën snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden, wat van onschatbare waarde is in het huidige dynamische bedrijfsklimaat. Tenslotte: moderne HR-tools spelen een belangrijke rol bij talentontwikkeling. Geavanceerde mogelijkheden voor het werven van het juiste talent, het bepalen van beschikbare en benodigde competenties en het trainen en ontwikkelen van personeel dragen bij aan een veerkrachtig en toekomstbestendig personeelsbestand.

De uitdagingen van morgen

Alleen met de juiste inzichten, het vermogen om snel aan te passen aan veranderingen én het juiste talent kunnen CFO’s waarde creëren en hun bedrijf voorbereiden op de uitdagingen en kansen van morgen. Dit alles is onlosmakelijk verbonden met de adoptie van moderne, geavanceerde technologieën.

Wilt u weten hoe Workday u hierbij kan helpen? Kom dan naar Workday Elevate op 11 april in DeFabrique in Utrecht. Dit jaarlijkse flagship-evenement van Workday voor leiders in finance en HR biedt waardevolle inzichten om uw eigen toekomst vorm te geven.
Kom ook en reserveer je plek via de registratie link

Gerelateerde artikelen