Doorzetting klimaatplan ondanks begrotingsprobleem

Duitse minister: plannen essentieel tegengaan economische krimp.

De Duitse klimaatplannen gaan de komende jaren gewoon door, verzekert economieminister Robert Habeck. De uitvoering ervan werd eerder deze maand onzeker nadat het constitutioneel hof had bepaald dat het gereserveerde geld niet op die manier voor de verduurzamingsmaatregelen mocht worden gebruikt. "We moeten een manier vinden om onze plannen door te laten gaan", zei Habeck in Berlijn na overleg met collega's van deelstaten.

De bewindsman van de Groenen voerde het overleg om zeker te zijn van de steun van zijn collega's. Eerder hadden de christendemocraten geprotesteerd tegen de dubieuze overheveling van 60 miljard euro vanuit een coronafonds naar een speciaal fonds voor bestrijding van klimaatproblemen. Het constitutioneel hof zette eerder deze maand een streep door deze constructie, waardoor de Duitse regering ineens in begrotingsproblemen raakte.

Lees ook: Europese Commissie wil nieuwe begroting van Nederland (cfo.nl)

Minister Habeck heeft nu een lijst van plannen met topprioriteit gemaakt die hoe dan ook moeten doorgaan. Onder meer de stimulering van batterijproductie in eigen land, het vergroenen van gebouwen en het uitbreiden van de zonne-energiecapaciteit horen daarbij.

"We hebben snel duidelijkheid nodig voor 2024 omdat bedrijven er al geld voor hebben gereserveerd", zei Habeck. Hij voegde toe dat de plannen essentieel zijn om economische krimp tegen te gaan en op koers te blijven om in 2045 klimaatneutraal te zijn.

Lees ook: Adviseurs bondskanselier scholz negatiever over duitse economie (cfo.nl)

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner komt later op maandag met een nieuw begrotingsplan. Daar wordt vrijdag over gedebatteerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen