Economen verwachten groeivertraging volgend jaar

Afhankelijkheid van Chinese economie zal afnemen.

De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens economen bij grote banken wereldwijd voor een verdere vertraging van de economische groei. Dat blijkt uit een peiling van persbureau Reuters.

Onder meer economen bij Morgan Stanley, Goldman Sachs en Deutsche Bank gaven hun verwachtingen voor het komende jaar. Zij verwachten dat de wereldwijde economie dit jaar groeit met 2,9 procent en volgend jaar met 2,6 procent.

De economie van Europa kan volgens de economen volgend jaar in een milde recessie komen, net als die van het Verenigd Koninkrijk. Nederland zit momenteel al in een recessie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand. Van een recessie is sprake als de economie minstens twee kwartalen achter elkaar krimpt.

De economische groei in China wordt waarschijnlijk lager, denken de economen. Bedrijven willen minder afhankelijk worden van het Aziatische land en zoeken naar locaties buiten China. De Chinese economie heeft het dit jaar ook moeilijk en herstelt zich moeizaam na het loslaten van de coronamaatregelen eind vorig jaar. Ook heerst er een grote vastgoedcrisis. In de VS kan onzekerheid over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve voor vertraging zorgen.
 

Gerelateerde artikelen