EU-enquête: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven

74 procent bedrijfspersoneel niet geschoold rond cyberveiligheid.

Meer dan 70 procent van de Europese bedrijven geeft geen trainingen aan personeel om cyberaanvallen of lekken van informatie te herkennen. In een tijd waarin cyberaanvallen toenemen, vormt deze situatie “een groot gevaar voor het functioneren van informatiesystemen en voor de interne markt als geheel”, zegt de Europese Commissie.

  • Meer dan 70% van de Europese bedrijven geeft geen cyberveiligheidstraining aan personeel, ondanks toenemende cyberaanvallen.
  • De Europese Commissie investeert 10 miljoen euro in de opleiding van cyberspecialisten, met nieuwe financieringsmogelijkheden in het najaar.
  • Uit een enquête blijkt dat 68% van de bedrijven cyberveiligheidstrainingen onnodig vindt en veel specialisten zelfgeschoold zijn en andere taken combineren.

De Europese Commissie investeert dit jaar weliswaar 10 miljoen euro in de scholing van cyberspecialisten, maar kan op dit moment niet meer geld vrijmaken. Volgens de Europese Commissie zijn er dit najaar weer nieuwe financieringsmogelijkheden.

Volgens een woensdag gepubliceerde Europese enquête is niet alleen 74 procent van het bedrijfspersoneel door het eigen bedrijf niet geschoold rond cyberveiligheid, maar vindt bovendien 68 procent van de ondervraagde Europese bedrijven het ook niet nodig dergelijke trainingen te verzorgen. Als bedrijven wel aandacht willen besteden aan internetveiligheid is vaak het inhuren van geschikt personeel een moeilijkheid. 34 procent van de internetveiligheidsspecialisten binnen bedrijven hebben hun kennis zelf opgepikt en 57 procent van hen moet de taak combineren met een andere rol in het bedrijf, aldus de enquête.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

Nog geen maand geleden concludeerde het Europese agentschap voor internetveiligheid dat cyberaanvallen hand in hand gaan met een gebrek aan cybervaardigheid. (ANP)

Gerelateerde artikelen