Eumedion wil snelle goedkeuring IFRS 9 (waardering van financiële instrumenten)

Eumedion roept de Europese Commissie en het Europees Parlement op om de goedkeuring van IFRS 9 voor gebruik in de Europese Unie niet uit te stellen. IFRS 9 leidt bij beleggers tot beter inzicht in de ‘sterkte’ van individuele banken en verzekeraars.

Dit schrijft Eumedion in een vandaag verzonden brief aan de leden van de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement en aan Europees Commissaris Jonathan Hill.

IFRS 9 is de nieuwe verslaggevingsstandaard voor – onder meer – de bijzondere waardeverminderingsverliezen van financiële instrumenten en vervangt de oude standaard IAS 39. IFRS 9 voorziet in een nieuw model voor bijzondere waardeverminderingsverliezen gebaseerd op de ‘verwachte’ verliezen in plaats van op de ‘opgelopen’ verliezen zoals voorgeschreven in IAS 39.

Het is de bedoeling dat IFRS 9 vanaf boekjaar 2018 door alle Europese beursgenoteerde ondernemingen, inclusief banken en verzekeraars, wordt toegepast. EFRAG, het adviesorgaan van de Europese Commissie op het terrein van financiële verslaggeving, heeft kort geleden echter geadviseerd IFRS 9 voorlopig niet van toepassing te laten verklaren voor Europese verzekeraars.

EFRAG vindt dat IFRS 9 pas voor verzekeraars moet gaan gelden als de herziening van de verslaggevingsstandaard voor verzekeringscontracten (IFRS 4; relevant voor de waardering van de ‘passivakant’ van de balans van verzekeraars) is voltooid.

Eumedion is het hier niet mee eens. ‘IFRS 9 is voor beleggers namelijk een veel beter startpunt om verzekeraars te analyseren dan de huidige IAS 39. Het is bovendien de verwachting dat de IASB al volgend jaar met een ‘exposure draft’ inzake een herziene IFRS 4 komt,’ aldus Eumedion.

• Brief Eumedion

____________________________________________________________________________________________

Is uw IFRS kennis up to date?Zoekt u een manier om met de impact van IFRS om te gaan? Wilt u ontdekken hoe u IFRS tegen minimale kosten kunt implementeren en gebruiken in het voordeel van uw bedrijf? Dan is de cursus IFRS Essentials & Advanced precies wat u zoekt. Uw docent onthult de belangrijkste en meest relevante wijzigingen. Ontdek de impact van IFRS in 1 of 2 dagen. Meld u direct aan.____________________________________________________________________________________________