Europese Commissie: belastingafspraken tussen Luxemburg en Amazon verder onderzocht

Vandaag is er een brief van de Europese Commissie aan Luxemburg gepubliceerd waarin de Commissie laat weten de belastingafspraken tussen het Groothertogdom en Amazon als staatssteun te zien. De Commissie start nu verder onderzoek om de (il)legaliteit van de tax ruling te onderzoeken.

De brief uit oktober van vorig jaar die vandaag pas gepubliceerd werd op een EU-website is gestuurd naar de Luxemburgse regering, met de mededeling dat na een beoordeling van de afspraken die zij maakte met internetgigant Amazon, de conclusie niet anders kan zijn dan dat deze afspraken Amazon een oneerlijk concurrentievoordeel verschaffen. Amazon roomt onder meer winst af via royalty-betalingen aan een dochteronderneming die daarover geen belasting hoeft te betalen. Details worden hier beschreven: uk.reuters.com

Dit voorlopige oordeel is het meest recente, geveld in een reeks onderzoeken naar (te) gunstige belastingafspraken die het hertogdom maakte met een groot aantal multinationale ondernemingen en enkele landen. Deze onderzoeken werden gestart nadat een klokkenluider duizenden pagina’s met belastend materiaal lekte, het zogenaamde Luxgate schandaal. Nog in onderzoek zijn deal;s die Apple maakte met Ierland, Starbucks met Nederland en Fiat Finance & Trade, ook met Luxemburg.

De Commissie stelt nu dat de afspraken met Amazon in elk geval al in strijd lijken te zijn met de interne EU-marktregulering, die een ‘level playing field’ moet garanderen voor alle spelers en tegelijk de Europese consument moeten beschermen. Volgens de Luxemburgse autoriteiten is dat onzin.

www.accountingtoday.com