Expert: AI wordt vaker toegepast dan wij beseffen

Kritische blik van groot belang bij integratie bedrijfsprocessen.

Onderzoek van Visma werpt een helder licht op de voortdurende verwarring rond kunstmatige intelligentie (AI). Veel financiële professionals en mkb-bedrijven maken dagelijks gebruik van AI-toepassingen, vaak zonder zich volledig bewust te zijn van de impact ervan. Boekhoudpakketten maken bijvoorbeeld gebruik van AI om processen te automatiseren. Het is van groot belang om kritisch te blijven kijken naar deze technologieën en menselijke controle te behouden over de beslissingen die AI voortbrengt.

Waardevolle voordelen 

Aan de andere kant zijn er al veel AI-toepassingen die waardevolle voordelen bieden, zoals tijdsbesparing en betrouwbaarheid. Neem bijvoorbeeld ‘scan & herken’-oplossingen die papieren facturen omzetten in digitale tekst voor verdere verwerking. Deze technologieën bestaan al geruime tijd en spelen een belangrijke rol in het verbeteren van operationele efficiëntie. De vooruitgang in AI versnelt deze ontwikkelingen verder, waardoor boekhoudprocessen grotendeels kunnen worden geautomatiseerd en bedrijven zich kunnen focussen op hun corebusiness.

Bewustwording essentieel 

Naarmate AI zich ontwikkelt en meer wordt geïntegreerd in bedrijfsprocessen, is bewustwording van de mogelijkheden en uitdagingen essentieel. AI-geletterdheid bevorderen en deze technologische verschuiving proactief benaderen is broodnodig voor het behalen van concurrentievoordeel en succes in een steeds digitalere wereld. (ANP)

Gerelateerde artikelen