Expert: Noodzaak voor batterijsubsidies groeit

Stroomopslag moet aantrekkelijker worden.

Het plaatsen van grote energieopslag batterijen – zoals bij de recreatiebedrijf Efteling – is pleisters plakken, zolang de Nederlandse overheid de aanschaf van batterijen niet subsidieert. Nederland heeft een fijnmazig elektriciteitsnet en is koploper in Europa op het gebied van zonne-energie. Maar de duurzame opwek is helemaal uit balans, in vergelijking met de capaciteit om de opgewekte energie op te kunnen slaan. Dat schrijft Bram Straten, energie-expert bij Windkracht 5, vandaag.

  • Nederlandse opslagcapaciteit blijft achter bij Duitsland.
  • Gebrek aan subsidies belemmert lokale energieopslag.
  • Onzekerheid over financiering van batterijinfrastructuur.

De oorzaak daarvan is dat de overheid de opwek van energie wel subsidieert, maar de opslag niet. In Duitsland wordt er standaard een thuisbatterij geleverd bij de installatie van zonnepanelen. Het aantal thuisbatterijen is er de afgelopen vier jaar vervijfvoudigd. Door de overtollige energie op te slaan dicht bij de plek waar het is opgewekt, wordt het elektriciteitsnetwerk minimaal belast.

Lees ook:

 

Nederland achterop in opslagcapaciteit

In Nederland verbruiken we ongeveer 20 procent van het totale verbruik in Duitsland, maar beschikken we over nog geen 5 procent van de opslagcapaciteit die Duitsland op dit moment heeft in de vorm van thuisbatterijen.

Bedrijven staan voor uitdagingen

Het aanhouden van de salderingsregeling in Nederland, in combinatie met het uitblijven van goede subsidies voor thuisbatterijen, houdt de zo noodzakelijke ontwikkeling van kleinschalige lokale opslag in een houdgreep. Enexis maakt nu kosten voor relatief dure batterijen op een heel specifieke plek in het elektriciteitsnet, maar wie dat gaat betalen is nog onduidelijk. Onlangs zei een juridisch ESG adviseur en tevens spreker op FM Dag 2024 op deze website dat veel bedrijven nog onvoldoende beleid hebben als het gaat om de Europese rapportageplicht ten aanzien van duurzaamheid -die vanaf 1 januari in gaat.

Gerelateerde artikelen