Finance-trends: zoektocht naar talent

Eén van de belangrijkste belemmeringen voor innovatie binnen de finance functie is het gebrek aan de juiste mensen.

Een belangrijk neveneffect van de goed draaiende economie is de schaarste van talent. Het is wereldwijd een grote zorg voor CFO’s, zo bleek uit de Q2 2018 Deloitte CFO Survey van augustus. Zowel Amerikaanse als Belgische CFO’s zetten dit thema bovenaan de prioriteitenlijst. Ook in onderzoek van Workday komt talent vinden en behouden uit de bus als één van de prioriteiten van CFO’s. 

Allereerst is de vraag wat het gevolg is van het tekort aan talent. Volgens het Deloitte-rapport heeft de krapte op de arbeidsmarkt een negatief effect op de bedrijfsinvesteringen. Volgens de Europese Investeringsbank zou het onvermogen de juiste mensen te vinden de investeringsactiviteiten van meer dan 70 procent van de Europese bedrijven belemmeren. 

Behalve op macroniveau heeft de war on talent natuurlijk invloed op finance zelf. Al langer is bekend dat een tekort aan kandidaten de afdeling parten speelt. Daarbij worden tegenwoordig ook mensen gezocht met een ander profiel, die bijvoorbeeld beter in staat zijn verbinding te maken met de business. Volgens het Finance 2025-rapport van Deloitte zijn vanwege het multidisciplinaire karakter van werk in de toekomst mensen nodig die opener en flexibeler dan CFO’s gewend zijn onder zich te hebben. 
Hiernaast speelt de technologische ontwikkeling een belangrijke rol. Naarmate nieuwe technologie een grotere rol gaat spelen binnen finance, zijn er ook compleet andere werknemers nodig dan voorheen, beseffen CFO’s steeds beter.

Nieuwe skills

In het onderzoek van Workday leggen de deelnemers vooral de link tussen de nieuwe mogelijkheden die technologie biedt en de daarvoor benodigde skills. Het gebrek hieraan beschouwt men als de belangrijkste belemmering voor betere prestaties en de innovatie van de finance-functie. 

Uit het onderzoek blijkt dat er vooral behoefte is aan data scientists, gevolgd door statistici en cybersecurity-specialisten. Die uitslag laat zien dat er een verandering van denken gaande is over de functie van finance en wat talent precies is. 

Uitdaging

Het vinden van deze mensen is echter een fikse uitdaging. Maar liefst 72 procent van de Nederlandse CFO’s geeft in de Deloitte Survey 2018 Q2 aan problemen te hebben met het vinden van mensen met de juiste technische skills. Een beeld dat overeenkomt met de cijfers van Workday. Een tekort wordt meestal opgelost door in het huidige team mensen te trainen. Dit vinden de CFO’s belangrijker dan teamleden accounting skills bij te brengen. Een andere strategie is om de talent pool uit te breiden door buiten de geijkte paden te treden en ook mensen met andere achtergronden aan te nemen. Daarmee brengt de CFO nieuwe inzichten aan boord. Hier kunnen bovendien juist de kandidaten bijzitten die de connectie met de business verzorgen. 

Hoe goed is de CFO überhaupt in het oplossen van het talentvraagstuk, ook dat is een belangrijke vraag. KPMG-onderzoek uit 2015 schetste een negatief beeld. Slechts eenderde van de CEO’s had vertrouwen in de capaciteiten van hun CFO op het gebied van talentmanagement. Inmiddels zijn we drie jaar verder, dus wellicht heeft de CFO zijn of haar skills inmiddels aangescherpt. Hoe dan ook valt er in 2019 opnieuw een flinke slag te winnen. 

Gerelateerde artikelen