Financials zonder financiële achtergrond gezocht
In het onderzoek van recruitmentbureau Robert Half dat begin mei verscheen, gaf maar liefst 84 procent van de CFO’s aan moeite te hebben met het vinden van financieel personeel. 25 procent verwacht nieuwe functies toe te voegen aan het team. 44 procent denkt bestaande functies met nieuwe mensen te moeten opvullen. Vanwege het tekort aan personeel overweegt maar liefst 95 procent van de bedrijven mensen zonder financiële achtergrond aan te nemen. De CFO’s geven aan dat bepaalde vaardigheden prima aan te leren zijn. Bovendien denken ze dat soft skills of kennis van de industrie evengoed belangrijk zo niet belangrijker zijn dan een financiële achtergrond.
Uiteenlopende profielen
Geelen noemt de trend “deels herkenbaar”. Allereerst komen er minder jongeren de arbeidsmarkt op. Ten tweede is de vraag groot door de aantrekkende economie, dat veroorzaakt tekorten. Verder zorgen de veranderingen binnen de finance functie voor andere wensen op het gebied van nieuw personeel. Geelen: “De blik is niet alleen meer gericht op mensen die bedrijfseconomie hebben gestudeerd. Er worden meer uiteenlopende profielen gezocht.”
Het gaat bijvoorbeeld om data-analisten of mensen die een user interface kunnen bouwen om die data inzichtelijk te maken. Ook risicomanagement is populair, zegt Geelen. Vanuit die laatste categorie is het logisch dat bedrijven eerder kijken naar industrie specifieke ervaring dan naar opleidingsachtergrond: “Risicomanagement was voorheen vrij generiek, maar is veel specifieker geworden. Ten eerste door wet- en regelgeving. Hiernaast verschillen de risico’s per industrie sterk. Daarom is kennis van de industrie van groot belang.”
Specialisatie finance functie
Geelen ziet dat de finance functie verder specialiseert. Zaken die er voorheen nog onderdeel van waren, zijn nu gespecialiseerde vakgebieden geworden. Geelen: "De rol van de CFO was veel breder dan nu het geval. Financial accounting en management accounting zijn nog steeds erg belangrijk. Maar die zijn ook al van elkaar losgekoppeld. Financial accounting is ook steeds meer ondergebracht in shared service centra en naar het buitenland verdwenen.”
De ontwikkeling voor de functie zit in financial planning en analyse, budgetting en forecasting, zegt Geelen. “Analyses doen, vooruit kijken, daar moeten bedrijven grote stappen in zetten. En vanuit die beroemde rol van de financial als business partner, begrijp ik heel goed dat er ook niet-financiële mensen ingezet worden. Dit gebeurt inmiddels al bij verschillende grote bedrijven.”
Financial van de toekomst
Want waarom zou je een marketeer niet laten meedraaien binnen de finance functie? Het gaat juist om de kruisbestuiving, zegt Geelen. De financial van de toekomst is iemand die van alle markten thuis is. Hij of zij snapt de breedte van de finance, maar heeft ook kennis van andere vakgebieden, zoals IT, data of business dynamics. De financial van de toekomst kan verder putten uit een breder spectrum van gedrag. Geelen: “Klassiek gezien was de financial diegene die op de rem trapte, nu moet hij of zij ook het gaspedaal weten te vinden.”
Om deze verandering goed te laten verlopen is het wel noodzakelijk dat de opleidingen mee veranderen. Die lopen nu te ver achter, vindt Geelen. “Dat is geen kritiek, veranderingen kosten nu eenmaal tijd, maar de opleidingen moeten nu wel bijtrekken.” Op het gebied van data, maar ook user-interface, robotics en proces automation is er nog veel te doen.
Oorlog om talent
Robotisering lijkt volgens dit onderzoek in ieder geval nog geen grote invloed te hebben op de arbeidsmarkt van financials. Al zit de verandering die de technologie gaat veroorzaken er zeker aan te komen, zegt Geelen. Traditionele finance-banen zullen verdwijnen, maar ook functies van hoger opgeleiden: “De decision maker van de toekomst is een robot. Al zijn het voorlopig nog de minder complexe besluiten, dit is al wel aan de gang. Deze ontwikkelingen betekenen echter niet dat er geen oorlog meer aan de gang is om het beschikbare talent.”